Ministarka bez portfelja zadužena za koordinaciju aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti, političkog i ekonomskog osnaživanja žena i sprečavanja nasilja nad ženama Tatjana Macura učestvovala je na radionici participativne rodne revizije pod nazivom Menjanje politike, transformisanje institucuija: U pravcu rodno osetljivog parlamenta.
Radionica je održana u organizaciji Narodne skupštine Republike Srbije, Кancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i OEBS-a, sa ciljem da pruži podršku nacionalnim parlamentima da se sprovede rodna revizija sa ciljem utvrđivanja dobrih praksi kada je reč o unapređenju rodne ravnopravnosti, posebno u vezi sa izbalansiranom zastupljenosti žena i muškaraca, razmatranjem rodne ravnopravnosti u izradi zakona i parlamentarnim nadzorom.

Радионица_Татјана_Мацура (3).jpg
Dejan Stanković 


Ministarka je u svom govoru istakla da je u Srbiji broj poslanica veći u odnosu na prosek dobrog dela država Evropske unije i da smo jedina zemlja u regionu, a jedna od četiri u Evropi, u kojoj postoji ministarka za rodnu ravnopravnost. Macura je dodala da Srbija u kontinuitetu radi na popravljanju položaja žena u društvu, kao i da je do sada urađeno mnogo, ali i da ima još dosta posla. Ona je posebno naglasila da je potrebno dalje raditi na političkom osnaživanju žena.
Predstavnici OEBS-a govorili su o važnosti političkog osnaživanja žena kao i mogućnosti da se ponovo pokrene ženska parlamentarna mreža.

kurir.rs