"Momku od 23 godine smo izbacili dva leka i šećer odličan", "endokrinolozi kljukaju ljude lekovima koje uopšte ne treba da piju", ovako glase neke od poruka na profilu Dijabetes revolucija, koji vode personalni treneri, braća Dušan i Stojan Rajić, koji bez mediciniske spreme i znanja leče decu obolelu od dijabetesa i ukidaju im lekove.

Ovo može ukazivati na izvršenje krivičnog dela nadrilekarstvo, za koje je zaprećena kazna zatvora. Na ovu temu za Kurir televiziju govorili su Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, kao i Dragana Bjelica, članica Stalne radne grupe za bezbednost novinara UNS.

366438_241002.01_17_36_06.Still008.jpg
Kurir Televizija 

Njih dvojica su uputili pretnje i javno objavljivali fotografije novinarke Kurira, Jelene S. Spasić, u čijem se tekstu braća Rajić nisu ni pominjala, a o tome kako treba postupiti povodom maltretiranja koje novinari trpe na internetu govorio je Matić:

- U ovakvim situacijama Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal mora sankcionisati one koji prete. Nekada su te pretnje sa interneta bile ispod 50%, a sada je u pitanju više od 60% pretnji.

366438_241002.01_13_37_21.Still007.jpg
Kurir Televizija 

- Nema anonimnosti ukoliko nadležni odrade svoj posao. Kada ljudi prete novinarima oni mogu da budu predmet krivičnog gonjenja. Oni trenutno imaju svoj trenutak medijske pažnje, ali oni kao fitnes treneri ne mogu da zamene lekare - istakla je Bjelica.

Matić je govorio o primerima napada na novinare gde su prestupnici efikasno identifikovani i procesuirani, ali je objasnio i da su napadi i gnusne pretnje na račun novinara, samo zato što rade svoj posao, izuzetno učestale, pa rekao:

Kurir televizija Matić: Pretnje novinarima su sve strašnije, ne znate da li će vas neko na ulici udariti

- Reči su sve teže i teže, pretnje sve opasnije, a kada izađete na ulicu ne znate da li će vas neko udariti i pomisliti da treba da obistini ono što se može pročitati u komentarima. Sada je situacija takva da je novinar potpuno nezaštićen.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija Nada Macura strogo osudila napad braće Rajić na novinarku Kurira: Mora se oglasiti struka!