Kako se veganska i vegetarijanska populacija proširila, tako su i studenti počeli da traže drugačiji meni u studentskoj menzi. Za doručak musli, za ručak i večeru sočivo, proso, integralni pirinač, pečurke. Uzeli su stvar u svoje ruke, i svi oni koji su vegani ili vegetarijanci, uspeli su da se izbore, da imaju opciju za obrok u menzi koji je u skladu sa njihovim navikama i izborom u ishrani.

Veganski obroci su zvanično uvedeni u sve studentske domove u Beogradu.

Veganska hrana u studentskim menzama

Srđan Janković, iz Studentskog centra Beograd, kaže da se Studentske menze trude da svoj meni prilagode zahtevima i potrebama studenata.

- Od novina koje smo uveli u poslednje vreme, a zahvaljujući anketama i stalnim kontaktima sa studentima, idemo u jednu zdravu, posnu i vegansku ishranu. Poslednjih godina interesovanje studenata za vegansku ishranu je sve veće i veće, pošto znate da je post zaživeo među studentima i onda imamo redovno ponedeljkom, sredom i petkom vegansku ishranu u svim objektima. Za vreme posta i za vreme ovih velikih postova ponedeljkom, sredom i petkom imamo čak i jela na vodi. Saglašavamo se sa kalendarom, odnosno sa pravilima posta za taj post. Što se tiče ovih ostalih studenata, znači sve veći broj pribegava veganskoj ishrani, nismo uspeli da još kompletno izbalansiramo, ali se trudimo i na pravom smo putu - kaže Srđan Janković, iz Studentskog centra Beograd.

Studentska menza nekad i sad

Puno toga se promenilo u studentskim menzama u poslednjih nekoliko godina. Srećom, jedno je ostalo, a to su cene. Doručak 56 dinara, ručak 120 dinara, a večera košta 90 dinara.

Jelenom Disić iz VG Zajednice, objašnjava da je u Srbiji vidljiv veliki pomak kada je reč o veganskoj i vegetarijanskoj ishrani. Danas je izbor ovakvih jela mnogo veći i dostupniji.

- Ovo je svakako pomak i mislim kao što smo čuli na početku, interesovanje za veganske obroke je sve veće i veće, kako je samopotražnja i na tržištu sve veće i veće, imamo sve više i restorana i veganskih proizvođača, domaćih, lokalnih, hrana je dostupnija i u marketima, lakše se nabavlja, što je zaista veliki pomak i na svetskom tržištu, ali i kod nas - kazala je ona.

Vegani i vegetarijanci

Gospođa Disić, objasnila je da postoji razlika između vegana i vegetarijanaca, ovi drugi ne jedu apsolutno ništa što ima veze sa životinjama.

- Pre svega volela bih da objasnim da je veganstvo filozofski stav, etički stav, zapravo, i da veganstvo se ne odnosi isključivo na ishranu. Razlika između vegana i vegetarijanaca jeste upravo to što vegani, pored toga što ne konzumiraju meso, ne jedu još i jaja, mleko, med, znači, bilo koji proizvod koji je nastao eksploatacijom životinja. Pored toga, vegani takođe ne nose vunu, kožu, krzno, ali takođe ne koriste kozmetiku koja je testirana na životinjama - objasnila je Jelena.

(Kurir.rs/Blic)