Konobar u Hrvatskoj šokirao je gosta jer je navodno očekivao da zaokruži iznos računa na četiri evra i time ostavi 60 centi bakšiša da ne bi morao da vraća kusur.

U poslednje vreme na društvenim mrežama se dosta polemiše o tome da li je ostavljanje bakšiša obavezno ili ne u ugostiteljskim objektima kao i koliki je minimalni iznos koji gost treba da ostavi konobaru. Mišljenja potrošača su podeljena. Jedni smatraju da bi napojnica trebala da bude obavezna i da iznosi bar 10 odsto od iznosa računa, dok većina građana deli mišljenje da bakšiš ne treba ostavljati konobarima jer su oni već plaćeni za usluge koje pružaju te da bi bakšiš onda trebalo ostavljati svima, a ne samo konobarima. Takođe pitaju se da li uopšte treba ostaviti bakšiš ako gost popije samo jednu kafu.

konobar.jpg
Shutterstock 

Na društvenoj mreži X pojavila se objava jednog korisnika iz Hrvatske koga je ponašanje konobara po svemu sudeći razljutilo.

- Lik mi doneo capućino i račun 3.40 €, dajem 4€ i čekam kusur, on čeprka po novčaniku i očekuje da zaokružim na 4. Ma, usidri ću brod i čekati da mi vrati 60 c, pa šta je ovim ugostiteljima - piše u objavi koja je pokrenula buru komentara:

- Ko ne želi da ostavi bakšiš u kafani, neka kupi u prodavnici i pije kod kuće. Najosnovnija kultura je ostaviti bakšiš u kafani. Tačka - napisao je jedan korisnik, dok je drugi dodao:

- Ja određujem kolika je napojnica, ne konobar.

Jedan od njih je napisao i da toliko ostavi bakšiša koliko košta kafa.

- Tačno znam! Nije stvar u parama nego u principu i pristupu. Kada oni zaokruže, a ja nisam rekao baš poludim!

- 4€ kapućino... U Portugalu juče na pešačkoj ulici u epicentru Porta, espresso 0.80. Platim karticom i najmanji račun. Ako sam zadovoljan uslugom ostavim koliko mislim pri odlasku - glasili su neki od komentara.

TikTok/mrbeast Konobarica uzima dobar bakšiš