Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao jenajnoviju vremensku prognozu do kraja ove nedelje.

Tokom noći u Vojvodini i zapadnoj Srbiji sa kišom, dok se od sutra početak padavina očekuje i u ostalom delu zemlje, najavio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) u najnovijoj najavi na svom sajtu.

"Iznad većeg dela Srbije tokom noći malo do umereno oblačno i suvo, a samo na severu i zapadu uz postepeno povećanje oblačnosti mestimično sa kišom uz skretanje vetra na slab do umeren, severozapadni.", stoji u najavi.

Kako dalje navode, u četvrtak u većem delu umereno do potpuno oblačno, na severozapadu Srbije hladnije, a samo će na jugu i jugoistoku zemlje i dalje biti dužih sunčanih intervala uz letnje dnevne temperature.

1.jpg
RHMZ Printscreen 

"U toku dana padavine će biti najčešće u Vojvodini, dok će u ostalim krajevima pojava slabe kiše biti lokalna i kratkotrajna. U toku noći očekuje se širenje padavinske zone na celu zemlju i pojačanje intenziteta kiše i pljuskova. Duvaće slab i umeren, na planinama i u košavskom području povremeno jak južni i jugoistočni vetar, koji će u Vojvodini (osim južnog Banata) biti u skretanju na severni i severoistočni. Najniža temperatura od 6 do 15 °S, a najviša od 13 °S na severozapadu Vojvodine do 27 °S na jugoistoku Srbije.", dodaju u najavi.

U petak mestimično obilne padavine, u Banatu olujna košava

U najavi RHMZ stoji da se u petak na severu i zapadu Srbije ujutro očekuje kiša koja će tokom dana prestati.

"U ostalim krajevima kiša, pljuskovi i grmljavine, koji će u južnoj, centralnoj i istočnoj Srbiji ponegde biti i izraženiji uz količinu padavina od 20 do 40 mm, a na području Kosova i Metohije lokalno i sa više od 60 mm za 24 h. Na krajnjem jugoistoku padavine će početi tek posle podne, a maksimalna temperatura u ovom delu Srbije ponegde će dostići 30 °S. Istovremeno na severozapadu osetno hladnije. U košavskom području duvaće jak jugoistočni vetar, na jugu Banata sa udarima olujne jačine.", navode.

2.jpg
RHMZ Printscreen 

Kako ističu, za vikend i dalje povremeno kratkotrajna kiša i lokalni pljuskovi, koji će u subotu još ponegde na jugu i jugoistoku biti praćeni grmljavinom, ali se obilne padavine ne očekuju.

"Početkom naredne sedmice, u ponedeljak i utorak pretežno sunčano uz manji porast dnevnih temperatura, a od srede novo prolazno naoblačenje s kišom.", najavio je RHMZ.

Na snazi i upozorenje

RHMZ je objavio i upozorenje za područje Srbije na obilne padavine za noć 03/04. i za 04. oktobar.

rhmz1.jpg
RHMZ Printscreen 

"Kiša koja će početi da pada u četvrtak kratkotrajno će se intenzivirati u toku noći na severu i zapadu Srbije, a više padavina (uključujući i pljuskove sa grmljavinom) očekuje se u petak, naročito u oblasti od Kosova i Metohije preko Zapadnog Pomoravlja i južne Šumadije dalje prema istoku i jugoistoku zemlje (uz prosečnu količinu od 20 do 40, a na Kosovu i Metohiji lokalno i preko 60 mm za 24 h)", stoji u upozorenju RHMZ.

Kurir.rs