Republički Hidrometeorološki zavod najavio je da će danas u većem delu Srbije biti umereno do potpuno oblačno, na severozapadu hladnije, a samo će na jugu i jugoistoku zemlјe i dalјe biti dužih sunčanih intervala uz letnje dnevne temperature.

U toku dana padavine će biti najčešće u Vojvodini, dok će u ostalim krajevima pojava slabe kiše biti lokalna i kratkotrajna. U toku noći očekuje se širenje padavinske zone na celu zemlјu i pojačanje intenziteta kiše i plјuskova.

Duvaće slab i umeren, na planinama i u košavskom području povremeno jak južni i jugoistočni vetar, koji će u Vojvodini (osim južnog Banata) biti u skretanju na severni i severoistočni. Najniža temperatura od 6 do 15 stepeni, a najviša od 13 na severozapadu Vojvodine do 27 stepeni na jugoistoku Srbije.

č.jpg
RHMZ 

 Zbog obilnih padavina narandžasti meteo alarm danas će na snazi biti na Kosovu i Metohiji i na jugoistoku.

U Beogradu će biti oblačno i malo svežije uz povremenu kišu koja će se uveče pojačati. Najniža temperatura biće od 13 do 15, a najviša oko 19 stepeni.

temp.jpg
RHMZ 

Biometeorološka prognoza

Nepovolјna biometeorološka situacija može usloviti pojačanje tegoba kod većine hronično obolelih. Poseban oprez se savetuje kardio-vaskularnim bolesnicima i astmatičarima. Reumatski bolovi, pospanost i glavobolјa su moguće meteoropatske reakcije. Preporučuje se povećana koncentracija svih učesnika u saobraćaju.

U petak na severu i zapadu Srbije ujutro kiša koja će tokom dana prestati. U ostalim krajevima kiša, plјuskovi i grmlјavine, koji će u južnoj, centralnoj i istočnoj Srbiji ponegde biti i izraženiji uz količinu padavina od 20 do 40 mm, a na području Kosova i Metohije lokalno i sa više od 60 mm za 24 sata. Na krajnjem jugoistoku padavine će početi tek posle podne, a maksimalna temperatura u ovom delu Srbije ponegde će dostići 30 stepeni. Istovremeno na severozapadu osetno hladnije (oko 15 stepeni). U košavskom području duvaće jak jugoistočni vetar, na jugu Banata sa udarima olujne jačine.

p.jpg
RHMZ 

Sutra će se zbog jakog vetra i obilni padavina upaliti i crveni meteo alarm i to na Kosovu i Metohiji.

Za vikend i dalјe povremeno kratkotrajna kiša i lokalni plјuskovi, koji će u subotu još ponegde na jugu i jugoistoku biti praćeni grmlјavinom, ali se obilne padavine ne očekuju.

s.jpg
RHMZ 

Početkom naredne sedmice, u ponedelјak i utorak pretežno sunčano uz manji porast dnevnih temperatura, a od srede novo prolazno naoblačenje s kišom.

Kurir.rs

 Bonus video:

kurir televizija JOŠ MALO I KREĆE STRAHOVITA GRMLJAVINA! Meteorolog otkriva koliko će trajati OLUJNO NEVREME i da li će i avgusti biti PAKLEN