Miholjske ili Mioljske zadušnice obeležavaju se sutra, u subotu 5. oktobra. Običaj je da se na ovaj dan ode na groblje, upale sveće na groblju ili u crkvi, obavi parastos ili pomen, osvešta se ili uredi grob.

Međutim, prema pravoslavnoj tradiciji i narodnim verovanjima, postoje i određene aktivnosti koje se ne preporučuju, jer se smatraju neprimerenim za dan posvećen sećanju na preminule. Na ovaj dan je ključno fokusirati se na molitvu, sećanje na preminule i duhovne aktivnosti. Izbegavanje veselja, teških poslova i drugih neprimerenih aktivnosti doprinosi duhovnom miru i poštovanju prema dušama pokojnika. 

shutterstock-1025137636.jpg
Shutterstock 

Za mnoge krajeve naše zemlje uobičajeno je poneti i hranu na grobove preminulih, a obavezna je pogača, kuvana pšenica (žito) i vino. Hrana se blagosilja i podeli prisutnima, a deo se ostavlja na grobu ili deli siromašnima. Veruje se da ovim činom duše preminulih dobijaju "hranu“ za svoje putovanje na onaj svet.

Mnoga domaćinstva ipak pored toga na groblje iznesu i drugu hranu koju pripremaju danima. U jednom kraju na jugoistoku Srbije deluje kao da se ljudi takmiče ko će više hrane poneti. Tu bude svega od predjela do mesa, roštilja, torti...

- Sramota je da se ode na grob samo za žitom, pogačom, vinom, kesom bombona i cvećem naročito na seoskom groblju gde svako zavire u tuđe grobno mesto. Obavezno treba staviti pokojniku hranu u tanjir jer se veruje da ima hranu i na onom svetu. Iako znamo da to i nije u pravoslavnom duhu običaji se prenose s kolena na koleno. Kada vidimo da neko iz grada dođe samo sa cvećem i svećama na grob svi gledaju u njih i kasnije ih ogovaraju - kaže nam jedna Leskovčanka.