Fakultet pedagoških nauka u Jagodini već dve godine organizuje kratke studijske programe za zanimanja za koja trenutno nema adekvatne edukacije, poput: dadilje, gerontološkog družbenika, mentora za školsko učenje i engleski jezik i rukovodioca tima.

Kratki programi su onlajn, u popodnevnim satima, a prednost je, kako polaznici ističu, dobijanje sertifikata državne ustanove.

Iako još uvek student fakulteta pedagoških nauka u Jagodini Miloš Vučić iz Požarevca završio je i kratak program studija za rukovodioca tima.Time je kaže stekao znanje kako da se osposobi za liderstvo i kreiranje bolje klime u svom okruženju.

„Posebno mi je značilo da naučim kako funkcioniše grupa i kako motivisati učenike za dalje učenje i međusobnu komunikaciju. Odgovaralo mi je to što je nastava održavana online u popodnevnim časovima i što sam mogao da organizujem svoje vreme i nije remetilo moje svakodnevne obaveze", kaže Miloš Vučić, student FPN u Jagodini.

Upis kandidata za kratke programe studija je u toku, a mnogi upravo u on line edukaciji vide mogućnost da brže dođu do posla ili sertifikata za poslove koje već obavljaju.

„Pomoći će mi zbog posla jer roditeljima koji nemaju vremena da posvete deci tokom učenja, kojima je potrebna dodatna pomoć i podrška za učenje, roditeljima će biti to sigurno i biće osigurani da će neko da im pomogne ko ima sertifikat i ko je stručan", kaže Milica Tufegdžić, polaznica programa mentora za školsko učenje.

Uz tromesečnu teoriju obezbeđena je i stručna praksa. Na fakultetu Pedagoških nauka kažu da su kratkim studijskim programima izašli u susret onima koji su želeli da se obrazuju za sve traženije poslove, poput dadilje ili mentora za engleski jezik.

„Naša ideja je bila da stvorimo priliku za nezaposlene ljude. Naravno nama su dolazili ljudi sa završenim fakultetima sa završenim master studijama, prošle godine smo imali priliku da nam polaznik bude profesorka sa fakulteta, prirodno-matematičkog u Kragujevcu koja je želela da jednostavno ovlada i praktičnim veštinama komunikacije sa svojim studentima, tako da zaista imamo širok dijapazon ali je bitno da stvorimo uslove za one polaznike koji imaju samo srednju školu da dobiju sertifikat", navodi prof. dr Biljana Stojanović, FPN u Jagodini.

Sve informacije o upisu i nastavi za četvrti ciklus kratkih programa dostupne su na sajtu jagodinskog fakulteta pedagoških nauka.

Kurir.rs/RTS