Kupoprodajni ugovor i plaćeni porez na vozilo ne znači da je ono prešlo automatski u posed novog vlasnika, jer postoje proceduralne zavrzlame zbog kojih je čak zabeleženo i oduzimanje, uredno plaćenog, automobila.

Prema rečima jednog Beograđanina, nakon kupovine automobila, uredno plaćenog uz popunjen kupoprodajni ugovor, počeo je proces prenosa vlasništva. Tek prilikom odlaska na šalter MUP-a, prilikom registracije, otkrio je zaostali dug prethodnog vlasnika zbog kog nije mogao da registruje kola na svoje ime. To je automatski značilo, priča on, da su kola neupotrebljiva.

Naplatu su u ovom slučaju preuzeli izvršitelji, pa je jedino rešenje bilo da sam reguliše dug u iznosu od 80 hiljada dinara, koliko je prethodni vlasnik dugovao JKP Infostan.

Problem je, podsetimo, u proceduri pošto se prenos vlasništva obavlja u policiji, a ne kod notara kao i zato što oni ne proveravaju da li je stavljena bilo kakva zabrana na predmet prodaje već samo da li se poklapaju podaci o vozilu u ugovoru i saobraćajnoj dozvoli kao i identitet kupca i prodavca.

Kako kaže jedan od prodavca, tu se najčešće dešava da se novi kupac "upeca".

"Savet je pretraga na sajtu Agencije za privredne registre obavi pretraga sudskih zabrana. Ukoliko postoji, tu ćete pronaći podatak i moći na vreme da preduzmete odgovarajuće korake. Druga opcija je da sa prodavcem odete u MUP i tamo proverite da li postoji neka zabrana", objasnio je.

Svoje gorko iskustvo prenela je i čitateljka MONDO portala, koja je 2022. godine svom porodičnom prijatelju prodala nasleđeni auto. Prodaja je izvršena u januaru, a procedura i konačan prenos vlasništva završeni tek u julu, nakon "dobrog birokratskog mrcvarenja".

"Popunili smo i overili ugovor, sve je urađeno po pravilima, ispoštovani su svi propisi. Međutim, u jednom trenutku sve je stalo, novi vlasnik nije mogao da preda za registraciju dok ne dobijemo potvrdu iz Poreske uprave Čukarica. To smo čekali mesecima, a onda je meni stigla ogromna cifra za plaćanje poreza na nasledstvo, pošto je auto nasleđen od strica, a ne roditelja", rekla je i dodala da je proceduru uspela da privede kraju plaćanjem dela poreza, a ostatak, uz molbu za regulisanje duga na rate, još ima.

Provera u nekoliko koraka

Ovo su koraci kako u potpunosti možete da se zaštitite od nekih, od gore pomenutih situacija, koje dalje vode ka dodatnim troškovima ili čak oduzimanju vozila.

Provera vlasnika

Na stranicu "Pretraga sudskih zabrana" uz ime i prezime unosi se i JMBG. Ukoliko postoji, pojaviće se ovde, ali sugerišu da su i tada "greške moguće", pa da se i ova provera uzima s rezervom.

Zabrana otuđenja

Osim sudskih, moguće je da postoji i zabrana otuđenja. Na pomenutom sajtu potrebno je, u padajućem meniju, odabrati deo "pokretna stvar koja ima registracioni broj".

Screenshot 2024-10-04 145411.jpg
Printscreen/Pretraga sudskih zabrana 

Tu je potrebno uneti određene podatke, poput registarskog broja, broja šasije, kao i kombinacijom podataka.

Auto na Interpolovoj poternici

Jedan od problema sa kojima se mogu sresti vlasnici automobila je i dospevanje njihovih vozila na Interpolovu poternicu, a u takvoj situaciji našao se nedavno i naš državljanin, kom je automobil oduzet na graničnom prelazu Kelebija. Njegova priča izazvala je podeljene komentare javnosti. Deo je tvrdio da je ovo "očekivano jer je čovek kupio kradeno vozilo" dok je deo objašnjavao da "ne bi mogao da registruje kola u tom slučaju, jer bi MUP to utvrdio".

Ipak, kako je ispričao, kola su kupljena legalno, prodaja izvršena od ovlašćenog uvoznika, dobijeni su svi papiri i potvrde, registrovan i preneto vlasništvo poštujući proceduru.

Šta se dešava sa vozilom koje se nađe na ovakvoj poternici? Stručnjaci objašnjavaju - za početak sasvim je izvesno da će u nekom trenutku vlasnik ovakvog vozila biti zaustavljen na granici prilikom izlaska iz države, a auto zaplenjen.

Kako su objasnili pravnici, automobili u ovom slučaju ostaju zaplenjeni, a oštećeni vlasnici mogu pokrenuti sudski proces radi povraćaja novca.

(Kurir.rs/Mondo)