Da li je litijum razvojna šansa Srbije kakva se dešava jednom u nekoliko decenija? Ili je pitanje litijuma kamičak u cipelama vlasti? Predstavnici opozicionih stranka u Skupštini Srbije danas su gosti meštana Gornjih Nedeljica i tamošnjih ekoloških organizacija. Sastanak će biti održan u susret sednici parlamenta, na kojoj će se raspravljati o predlogu opozicije da se izmenom Zakona o rudarstvu i energetici trajno zabrani iskopavanje litijuma i bora u Srbiji.

Gosti "Pulsa Srbije" koji su detaljnije pričali o uticaju iskopavanja litijuma bili su profesori, Aleksandar Anđelković, docent Šumarskog fakulteta i Dinko Knežević sa Rudarsko geološkog fakulteta.

shutterstock-1951657093.jpg
Shutterstock 

Knežević se dotakao da li bi projekat Jadar utica na kvalitet tamošnje vode:

- Niko nema viška voda, pa nema ni Srbija, a kažu da će naredni rat, ne uključujući aktuelan, voditi zbog voda, prema tome svi moraju da čuvaju i ja mislim da se rudarska struka uvek ponašala u saglasnosti sa tim, odnosno sa vremenom u kojem nešto nastaje. Kroz istoriju se zagađivalo mnogo reka, međutim voda postaje značajan resurs i niko je se ne može odreći, a Srbija bi bila neodgovorna da se to dozvoli. Mislim da vode treba čuvati kao oči u glavi.

Anđelković se nadovezao, pa je spomenuo Kolubaru i sliv Drine:

Kurir televizija Da li rudarenje litijuma može da ugrozi kvalitet vode?

- Osvrnuo bih se i na aspekt situacije voda u čitavoj zemlji, mi spadamo u red zemalja koje su siromašne autohtonim vodama. Dakle, naša najveća autohtona reka, čiji je izvor u Srbiji je Kolubara, a ona je veoma zagađena reka usled rudarskih aktivnosti i drugih stvari. Koliko je rudarenje kao takvo moguće da očuva neku vodu, pomalo je upitno, a još veći problem je što ne postoji zeleno rudarstvo, niko ne može imati rudnik koji može u potpunosti da zadovolji očuvanje voda u blizini kopa. Što se tiče samog Jadra, Drina je zanimljiv sliv jer su tamo padavine veće od prosečnih, a to nam daje ozbiljan resurs, koji ozbiljno moramo da čuvamo. Tu se garantuje proticaj koji može da obezbedi vodosnabdevanje za republiku, za deo republike, za stanovništvo.  

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

Kurir televizija Barac: Zabrinutost zbog litijuma proizilazi iz neproverenih informacija sa društvenih mreža