Neimenovani muškarac je podelio neprijatno iskustvo koje je doživeo prilikom promene novca u jednoj menjačnici, prilikom čega je jedna novčanica ispala, prema navodima, falsifikat. 

- Pozdrav, menjao sam danas novac u menjačnici — evre za dinare — koje sam prethodno podigao iz banke. Službenica je sklonila novac u jednom trenutku iz mog vidnog polja a onda mi je rekla kako mi je jedna novčanica od 100 evra falsifikat i vratila mi. Nije nikome ništa prijavila niti išta drugo rekla - pitao je muškarac na "Reditu", tražeći savet kako dalje da reši situaciju. 

profimedia0317965833.jpg
Profimedia 

"Mali je iznos, ali..."

- Sa jedne strane 100 evra je mali iznos da bi policija nesto uradila, a sa druge očekivao bih da na kameri može da se vidi ako je službenica napravila zamenu i zapravo mene prevarila. Da li je neko imao slicnog iskustva?

Ipak, iako su se komentari nizali ispod sa savetima i sličnim iskustvima, muškarac je ponovo javio i ispod prvobitnog teksta dodao da je kontaktirao vlasnika menjačnice radi potvrde. 

- Kontaktirao sam vlasnika/cu menjačnice. Proverili su kamere i nema ništa sporno, ponuđeno mi je da dođem u bilo koju menjačnicu da pogledam snimak, kao i da se nađem sa vlasnikom uživo da ga pogledam ako mi je tako lakše. Takođe mi je rečeno da ne mora da znači da je falsifikat i da ta mašina koju oni imaju kada kaže da je nešto dobro onda je sigurno dobro — ali može da se desi da kaže da nešto nije dobro iako je dobro i da novčanicu treba proveriti na ozbiljnijim mašinama i da odem u banku da to urade pa da na osnovu toga vidim dalje- naveo je. 

Falsifikat menjačnica.jpg
Printscreen Reddit 

"Idi u drugu menjačnicu"

Komentari ispod objave su ponudili savete ali i podeljena iskustva. 

"Meni se slično desilo, jedna novčanica nije htela da "prođe", kao serijski broj nije dobar... Pokušavala žena više puta, na kraju mi je vratila. Otišao sam u drugu menjačnicu i zamenio i tih 100 evra — Idi u drugu menjačnicu", "Iskreno, pozvala bih policiju i objasnila šta se dogodilo", "Kod nas se ne kaže da je falsifikat, nego da aparat neće da očita novac, pa ti vidi posle šta ćeš sa tim".

"Verovatno je greška, falsifikati, ma koliko opasni, i dalje su daleko od originalne novčanice. Svaka mašina može da pogreši, pa je bolje proveriti okom i prstom", "Hologram mora da se presijava, kao i onaj veliko broj 100, plus one linije uz ivicu su reljefne. Nijedan falsifikat to ne dozvoljava, ako ima sva tri — nije falš", samo su neki od komentara korisnika navedene društvene mreže. 

Kurir.rs/M.S.