KUI 

Nakon katastrofalnih poplava u Bosni i Hercegovini, u kojima je život izgubilo na desetine ljudi, na lice mesta stiglo je i 36 pripadnika Specijalističkih timova za spasavanje Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, sa 12 vozila. Podsetićemo da su oni u BiH upućeni po nalogu predsednika Aleksandra Vučića koji je javno iskazao spremnost da pomogne susednoj zemlji u ovom teškom trenutku.

Više informacija ovog jutra gledaocima jutarnjeg programa Redakcija donela je novinarka Kurira Ksenija Stojiljković u razgovoru sa svojim sagovornikom Markom Šćepanovićem, savetnikom potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova.

WhatsApp Image 2024-10-06 at 1.53.22 PM.jpeg
Kuriri/Dimitrije Petrović Posledice katastrofe

Naši spasioci koji su u Bosnu i Hercegovinu poslati po nalogu predsednika Aleksandra Vučića upućeni su u područje Jablanice koje je između ostalog najviše pogođeno klizištima. Prethodnih dana uložili su velike napore kako bi pomogli meštanima i bezbedno došli do mesta intervencije.

6.jpg
MUP Srbije 

- Kao što smo videli po slikama prizora i užasa, situacija je mnogo komplikovana. Tragedija koja je zadesila naše komšije je velika i ja lično izražavam veliku bol i žaljenje zbog ovoga što se desilo. Država Srbija je na zahtev Bosne i Hercegovine odmah reagovala, pružila je pomoć u ljudstvu, mašinama i svemu što je neophodno. Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova istog trenutka pripremio je spasilački tim koji je ispratio Ivica Dačić, što je zaista jedan lep i human gest. Ministar Ivica Dačić vodi računa o pripadnicima Ministarstava unutrašnjh poslova, brine se za njih i pruža im podršku. Sa svakim od njih se pojedinačno pozdravio i poželeo im da na najbolji mogući način pomognu susedima, kao i da njihova misija bude vrlo uspešna. Kao što je i sam ministar izjavio, oni ne idu samo da obavljaju svoju dužnost, već i da predstavljaju Srbiju i obavljaju vrlo humanu diplomatsku misiju, i siguran sam da će ta slika otići i u svet - započeo je Šćepanović, te nastavio:

Kurir televizija Marko Šćepanović za Kurir o poplavama u Donjoj Jablanici

- Bez obzira što pojedini političari iz Bosne i Hercegovine poput Denisa Bećirovića napadaju predsednika Aleksandra Vučića, Srbija je po ko zna koji put pokazala da je po pitanju humanosti, mira i stabilnosti lider u regionu. Pokazali smo da smo mi zapravo za politiku pomirenja, da ne delimo ljude ni po veri ni po pripadnosti, da smo mi uvek za region i da šaljemo pomirljiv ton ka Balkanu i Evropi. Sama država Srbija je multietnička oaza, ovde žive ljudi svih vera i pripadnosti, tako da Aleksandar Vučić i dalje pomaže našim susedima, bez obzira na njihovu politiku. Mi ne možemo uticati na to kakvu će oni politiku sprovoditi prema Srbiji. Smatram da radi ovoga što mi činimo svi građani Srbije i regiona predsedniku Aleksandru Vučiću treba odati veliko poštovanje. 

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

Kurir Poplave u BiH