IVANJICA - Početak jeseni tradicionalno je rezervisan za spremanje zimnice.

Ivanjička pijaca bila je puna najrazličitijeg povrća koje se, mahom, koristi za pripremu zimnice – nekoliko vrsta paprike, zeleni paradajz, šargarepa, karfiol, kupus, kornišoni…

Prodavci kažu da je u odnosu na prethodne godine kupovina slabija, ali opet ima zainteresovanih. Kupcima je sa druge strane cena najveći problem, što se kvaliteta tiče nemaju primedbe.

Po statističkim procenama, prosečno tročlano domaćinstvo u Srbiji koje priprema zimnicu, nabavlja do 20 kilograma paprike za ajvar, još 10 kilograma peče i ostavlja u zamrzivač ili tegle, potom još do 20 kilograma paradajza za mlevenje i kuvanje, te do 10 kilograma kiselih krastavčića.

Paprika je od 100 za lošiji kvalitet do 250 dinara ekstra kvalitet. Kornišoni su od 200 do 300 dinara kilo. 

Kurir.rs/Infoliga