Novoizgrađena deonica pruge Novi Sad - Subotica biće otvorena 24. novembra, što će omogućiti da u od jednog do drugog grada stignemo za svega sat vremena i deset minuta.

Očekuje se da i Mađarska svoj deo pruge završi za dve godine, to bi značilo da još jednu zemlju EU povezujemo ovim projektom, pa će tako putnici od Budimpešte, preko Srbije, moći da dođu do Severne Makedonije, pa i do Grčke.

Koliko je realno da ovo sve bude završeno u roku i odakle se sve ovo finansira analizirao je gost vikend specijala "Pulsa Srbije" profesor ekonomije Ivana Arnautovića.

Kurir televizija  Arnautović o revolucionarnom poduhvatu Srbije: U isto vreme smo krenuli, ali smo prvi završili

- Mi smo železnicu kao nešto revolucionarrno gradili u 19. veku, a sada je to nešto revolucionarno u 21. veku što i znači jer mi pruge u Srbiji smo pamtili kao investiciju iz 1976. godine, a to je bila pruga Beograd - Bar. Ovo što se sada radi, dovoljno je reći da Srbija ima 3.400 kilometara pruga od kojih se rekonstruiše 1.400. To su ogromna ulaganja, poduhvati, a ovaj poslednji koji očekujemo je nešto što moramo pohvaliti, ali i najveći kritičari moraju da skinu kapu toj delatnosti. Čitao sam i pre toga, kada se krenulo u taj projekat, svi su govorili da je neisplativno, da se nikada neće završiti, kao i sve druge projekte, ali evo, dočekali smo i taj dan. To je ustvari deo ukupnog koridora koji za cilj da se spoji luka u Pireju sa EU. Taj projekat je zacrtan i spada u najveće investicione poduhvate u regionu. Da smo mi bili brži i efikasniji govori i činjenica da smo zajedno sa Mađarima krenuli u taj projekat, a završili smo ga godinu dana pre roka.

Đorđe Dabić, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave je za "Puls Srbije" spomenuo šta za građane znači viši rejting koji omogućava Srbiji niže troškove, veće prisustvo kapitala, kao i poverenje investitora:

- To u suštini znači da mi igramo Ligu šampiona kada je reč o tim investicijama, svakako smo prešli ligu iznad, što je i bio cilj i taj kreditni rejting jeste putokaz svim investitorima gde treba da se ulaže i koja država ima finansijsku stabilnost da ispunjava svoje obaveze na vreme. Investitor danas, kada se bude opredeljivao oko država, bićemo u prednosti upravo zbog investicionog rejtinga koji smo dugo čekali. To jeste kruna uspeha svih napora naše vlade i predsednika i to će se odraziti na životni standard svih.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

Kurir Snimak stravične nesreće na pruzi kod Lazarevca kada je voz udario u automobil