Čekaonice na pedijatriji su pune, a i među najmlađima vlada virus, a da li je to sezonski ili kombinaciji različitih virusa odgonetnuli su gosti vikend specijalne emisije "Puls Srbije" Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja "Palilula" i Saša Milićević, pedijatar.

- To su uobičajeni virusi koje imamo svake godine, nego nam se uvek čini da su novi zato što imaju neke razlike. Čujemo roditelje kako kažu da je virus stigao iz Hrvatske, Rumunije, ali je činjenica da oni dlaze odasvud. Takođe, velike su cirkulacije stanovništva, pa se to razmenjuje, ali i lokalnog stanovništva, pogotovo dece koje tek kreću u vrtić ili školu, pa se razmenjuju razne klice iz kuće. To uglavnom respiratorni virusi kojih ima dosta, ali je problem što oni stvaraju kratak imunitet, pa deca kada preleže, vrlo brzo ih zadesi neki sličan simptom, pa se roditelji čude kako opet, kada je bio bolestan pre 10 dana. Bio je, ali mu to nije garancija da će biti zdrav. Zaista ima mnogo virusa i sve su pedijatrije pune - započeo je Milićević.

Kurir televizija "U našem mentalitetu je da se ne javljamo doktoru dok ne zagusti"

Stojanović se dotakao kada je pravo vreme da se javimo lekaru:

- U mentalitetu našeg naroda je da se ne jave dok ne zagusti. Ulazimo iz jednog doba u drugu, čim se pojave oscilacije u vremenu, odmah virusi krenu da rade svoj posao, ugrožena populacija su stariji ljudi i deca. Zato što više boravimo u prostorijama zatvorenog tipa, malo se krećemo, ne vodimo računa o ishrani, ne vodimo računa o terapiji. Stalno ponavljam, kada bi pacijenti pomogli lekarima, rešili bismo mnogo toga. Doduše, nije tako, pa zato radimo preventivne preglede, tako navikavaju da idu kod lekara, da se posavetuju i u našem narodu trojici lekara se najviše veruje, a to su izabrani lekar, pedijatar i ginekolog. 

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs