Čudni su putevi božiji, kaže jedna narodna izreka. Ali izgleda da je upravo tim putevima prošla Čačanka Stefani Jovanić koja se nakon čačanske Gimnazije odlučila da dalje školovanje nastavi u Narodnoj Republici Kini.

Najpre odlazi za Peking gde živi godinu dana i intezivno uči mandarinski jezik, koji je ujedno i službeni jezik u Kini. Nakon čega se seli na jug Kine u Šendžen gde završava osnovne četvorogodišnje studije na smeru Međunarodna trgovina i ekonomija.

Stefani1.jpg
GZS 

- Nakon što sam diplomirala radila sam u struci u Šendženu, do mog konačnog povratka u Evropu 2022. godine. Bio je to naporan period ali uvek sam svoju otadžbinu nosila u srcu. Predstavljala sam je na raznim kineskim i međunarodnim kulturnim manifestacijama i nisam propustila da ponosno istaknem našu trobojku koju su sa mnom držali i moji kineski drugovi i drugarice - kaže Stefani.

Stefani savršeno govori kineski, engleski, a služi se slovenačkim i portugalskim. Diplomirala je na Shenzhen university, gde je studirala na engleskom i kineskom jeziku.

- Dopao mi se njihov sistem obrazovanja. Tačno je da je fakultet jako zahtevan, ali moram da kažem da je to zaista i vrednovano u pravom smislu te reči. Uspela sam da sve završim u roku i bila sam među najboljim studentima u svojoj klasi. S obzirom na to da sam u prvoj godini studija pokazala odlične rezultate, za moj rad i zalaganje sam bila nagrađena stipendijama od strane Narodne Republike Kine do kraja studija - otkriva Stefani:

Stefani2.jpg
GZS Stefani sa ocem

- Sada sam pri kraju dvogodišnjih postdiplomskih studija na državnom ekonomskom fakultetu u Ljubljani, a nakon deset godina provedenih u inostranstvu, sa svojim kvalifikacijama i znanjem želim da se vratim u svoju zemlju gde hoću da doprinesem razvoju otadžbine za koju sam posebno vezana, kao i uspostavljanju što boljih odnosa između moje domovine Republike Srbije i države u kojoj sam se školovala i u kojoj sam veoma toplo bila primljena. I što sam bila sve dalje od nje, sve više sam je volela i shvatala da je ona nezamenljiva. Putovala sam dosta, vidim da se Srbija ubrzano razvijai velika je razlika u odnosu na ono kakva je bila kada sam otišla.

Kurir/GZS