Srbija je dobila svojevrsni pasoš - Veliki atlas Srbije, dvojezično izdanje koje broji nešto više od 400 stranica, a koje je zajednički poduhvat Službenog glasnika i najeminentnijih stručnjaka.

Veliki atlas Srbije sadrži više od trideset topografskih karata, pedeset tematskih karata, preko dvadeset planova gradova i stotine fotografija prirodnih i društvenih znamenitosti, kao i QR kodove koji korisnika vode do tekstova s probranim zanimljivostima.

Kako je navedeno na promociji, koja je odražana u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogardu, tekstovi na srpskom i engleskom jeziku pružaju čitaocu mnoštvo važnih znanja i činjenica o geologiji, reljefu, klimi, vodama, životnoj sredini, stanovništvu, privredi, kulturnom nasleđu...

5.jpg
Kurir 

Na stranicama deset posebnih poglavlja detaljno su prikazane regije Srbije čiju koloritnost posebno ističu brojne fotografije prirodnih i društvenih rariteta.

- Ovo izdanje je snažan doprinos nacionalnoj kulturi, obrazovanju i nauci. Razne institucije učestvovale su na ovom projektu, geolozi, geografi, metorolozi, profesori, vojska, RGZ, naučnici, fakulteti.. Dugo je vremena prošlo da Srbija nije shvatila da treba da ima ovakvu knjigu, ova knjiga je svijevrsni pasoš Republike Srbije - istakao je Mladen Šarčević, direktor i glavni i odgovorni urednik JP Službeni glasnik.

1.jpg
Kurir 

Naveo je da je ovo bitno za svakog učenika, studenta..

- Obuhvaćeno je mnogo oblasti, geografija, saobraćaj, ima planova gradova.. Za mnogo struka je korisno. Knjiga je idealan poklon za svaku kuću, za slavu, za odličan uspeh, za učenike generacija. Ima široku upotrebu. Uradili smo jedan vrlo solidan tiraž, ali sa ambicijom da on bude više puta ponovljen. Rađeno je 10.000 primeraka - naglasio je Šarčević za Kurir i najavio druge važne knjige i izdanja na kojima JP Službeni glasnik radi.

6.jpg
Kurir 

Kako je objasnio pri kraju je i velika edicija o vinima, vinogradima i vinarijama, radi se na ediciji arheoloških nalazišta, kao i o heroinama.

Ideja o nastanku atlasa potekla je od Mladena Šarčevića i prof. dr Slobodana Markovića, dopisnog člana SANU i profesora Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

- Postavlja se pitanje šta će nam ovakva knjiga, treba li nam u vreme razvojnih tehnologija? Međutim, mi smo potpuni sigurni da bez identiteta nijedan narod ne može da egzistira kako treba, atlas je jedno od identitetskih dela jednog naroda i mislim da je jako važno da ostavimo trag u vremenu u kojem živimo. Ova knjiga će biti jedan večiti trag o prostoru u kojem živimo - istakao je prof. dr Marković.

7.jpg
Kurir 

Urednica Gordana Srzentić Petković navela je da Veliki atlas Srbije treba da bude deo svakog doma u Srbiji i dijaspori.

- Značajan deo atlasa jeste i to da je obogaćen brojnim dodatnim sadržanjima, kao što su QR kodovi. Ideja je da bude dostupno i mlađim generacijama, ali i da na taj način možemo aplikovati i dodavati nove sadržaje - rekla je ona.

Veliki atlas Srbije biće u prodaji od 19. oktobra, a cena ovog kapitalno nacionalnog izdanja iznosi 12.650 dinara.

Kurir televizija Autor knjiga o Patrijarhu Pavlu, Jovan Janjić, otkriva kako je postao monah