Španski Vrhovni sud doneo je odluku kojom se ukida zabrana oglašavanja igara na sreću putem TV-a i interneta, što predstavlja značajan pomak za ovu industriju. Sud je zaključio da ta zabrana nije imala pravni ni ustavni osnov, čime će se otvoriti nove mogućnosti ne samo u Španiji, već i širom EU i zemljama kandidatima, uključujući Srbiju.

Među uklonjenim ograničenjima je i zabrana prisustva poznatih ličnosti u reklamama, koju je sud ocenio kao povredu slobode govora. Ova presuda naglašava važnost pronalaženja ravnoteže između slobode poslovanja i zaštite potrošača, bez preteranih ograničenja.

Odluka donosi veliku promenu za industriju igara na sreću u digitalnoj eri, ukazujući na potrebu proporcionalnog regulisanja poslovnih aktivnosti.

KLJUČNE ODLUKE VRHOVNOG SUDA:


- Zabrana reklamiranja priređivača igara na sreću proglašena je neustavnom i nezakonitom.
- Ograničenje koje je sprečavalo poznate ličnosti da učestvuju u reklamama je ukinuto zbog povrede slobode govora.
- Oglašavanje putem interneta sada je potpuno legalizovano.
- Ova presuda je posebno značajna za Crnu Goru, koja usklađuje svoje zakonodavstvo sa EU standardima, a španski primer postavlja važan presedan za ceo region.

Sud je istakao da su ranije zabrane bile bez pravnog osnova, kako na nacionalnom, tako i na nivou EU, te da se regulative moraju uskladiti sa načelima slobode pružanja usluga, bez nepotrebnih ograničenja poslovanja.

Ova odluka ne samo da garantuje slobodu rada za priređivače igara na sreću, već postavlja nove standarde za buduće regulative, ne samo u Španiji već i širom Evrope.

Promo