Da li znate koliko košta krštenje u Srbiji? Sigurni smo da ne znate jer cena za ovu crkvenu uslugu zvanično ne postoji, nego se, prema nekom nepisanom pravilu, svešteniku da u ruke onoliko koliko ste u mogućnosti. Ipak, pojedine eparhije imaju svoje cenovnike, pa je tako sveštenik u jednom vojvođanskom mestu porodici naplatio uslugu krštenja čak 20.000 dinara, zbog čega su mu oni tražili fiskalni račun. Računa, naravno, nema.

Drago R. iz jednog malog grada u Vojvodini objavio je u Fejsbuk grupi "Pravna pitanja i pravna pomoć" nedavno iskustvo koje je imao sa tamošnjim sveštenikom. On je, kako je napisao, u crkvi zakazao krštenje svoje petomesečne ćerke Milice. Nije pitao za cenu jer je smatrao da cena nije važna - svakako je želeo da ostavi prilog crkvi.

Ipak, doživeo je neprijatno iznenađenje kada mu je sveštenik, nakon crkvenog čina, zatražio 20.000 dinara. Kaže da nije očekivao ovoliku cenu u tako malom gradiću s malo parohijana odnosno domaćinstava.

shutterstock_1214447791.jpg
Shutterstock 

"Mi smo iz Beograda, ali smo želeli da Milicu krstimo ili u manastiru na Fruškoj gori ili u nekoj crkvi u Vojvodini, s obzirom na to da volimo taj deo Srbije. Zakazli smo telefonski krštenje u jednoj lepoj crkvici, ne pitajući koliko košta jer, pomislio sam, svakako smo želeli da damo prilog crkvi, u slučaju da je krštenje besplatno ili da je neka mala cena u pitanju, nadomestili bismo prilogom“, priča Drago.

"Dajte mi fiskalni račun"

Na dan krštenja, porodica je upoznala sveštenika koji će krstiti njihovog najmlađeg člana. Ni tada nisu pričali o ceni. Posle krštenja, Drago je upitao oca koliko je dužan.

"Rekao je 20.000 dinara, ako mi nije mnogo. Pogledao sam ga i upitao da li je to cena iz njihovog zvaničnog cenovnika ili me pita proizvoljno da li mogu toliko da dam. Kazao je da je to cena krštenja u njihovoj crkvi. Bio sam preneražen. To je zaista puno. Šta rade oni ljudi koji imaju više dece, pa ih, recimo, krštavaju u isto vreme. Treba 500 evra da ostave za taj čin? To nije u redu", priča Drago.

Drago je, kaže, bez pardona rekao popu da je to mnogo novca za krštenje.

shutterstock-1720182715.jpg
Shutterstock 

"Nije problem u parama, u smislu da ih ostavimo crkvi kao donaciju i prilog. Ali je problem što crkva ima takvu cenu usluge u svom cenovniku, ako uopšte crkve imaju cenovnike. Koliko znam, Srpska pravoslavna crkva zvanično nema cenovnik, što je možda i pogrešno jer onda eparhije samostalno odlučuju o cenama, pa je na jednom mestu krštenje 10.000, na drugom 20.000, na trećem besplatno, a negde je po principu koliko daš".

Kako dalje objašnjava, izvadio je novčanik i uredno platio uslugu, ali je od sveštenika zatražio fiskalni račun. Pop je, kako nam priča Drago, rekao da nema fiskalnu kasu.

"U Beogradu su cene krštenja različite. U jednoj opštini je 7.000, u drugoj 10.000. Ali nisam čuo da u nekoj crkvi krštenje iznosi čak 20.000 dinara. To nije u redu prema parohijanima i porodicama sa puno dece. Baš sam se zaprepastio i razočarao. Zbog toga sam i tražio fiskalni račun, iako sam znao da ga neću dobiti. Nažalost, pare su ušle u svaku poru našeg društva", kaže razočarano Drago.

Kurir/Nova

 Bonus video:

Kurir televizija "U SPC IMA VEROVATNO 15 ODSTO PEDERA!" Teolog nikada oštrije o crkvi: Pederastija se osuđuje, a lezbejski odnosi se ne pominju!