Kašalj sa iskašljavanjem, gubitak apetita, telesne težine, slabost, temperatura do 38, malaksalost, simptomi su tuberkuloze, bolesti o kojoj ne razmišljamo, jer se javlja sporadično. Trenutno se na Klinici za pulmologiju UKCS leče dva pacijenta od ove bolesti i oni su izolovani i nalaze se pod posebnim UV lampama.

Situacija nije dramatična, kažu lekari, uz objašnjenje da je naša zemlja sa niskom incidencom. Vakcina vas štiti dok ste deca, ali kasnije možete oboleti što zavisi od više faktora.

Dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju UKCS kaže da je u pitanju infektivna bolest sa kojom moramo biti oprezni, jer ima sporadičnih slučajeva, te mnogi i ne znaju da ova zaboravljena bolest nije iskorenjena, a od koje mogu oboleti i deca.

-Dobro je to što se većina obolelih izleči jer imamo dobru terapiju za tuberkulozu. Što se tiče rizičnih grupa, tu su starije osobe, imunokompromitovani pacijenti koji su na nekoj imunosupresivnoj terapiji ili na biološkim terapijama. Takođe i oni koji imaju neku drugu bolest, ljudi slabim imunitetom naravno, objašnjava dr Stjepanović.

shutterstock-596816120.jpg
Shutterstock 

Ipak, kako se kašalj povezuje sa cigaretama, ili za neku drugu bolest, niko neće odmah pomisliti na tuberkulozu, te se može izgubiti vreme dok se traži neka druga dijagnoza. Ipak, stvar je jasna, objašnjavaju stručnjaci, postoje analize koje se mogu obaviti i na taj način otkriti tuberkuloza ili isključiti.

- Što se simptoma tiče tu je kašalj sa iskašljavanjem, subfebrilne temperature one koje nisu visoke, gubitak apetita, gubitak u telesnoj težini... Važno je javiti se lekaru kada se pojave prvi simptomi kako bi se što pre uključila adekvatna terapija i otpočelo lečenje, objašnjava dr Stjepanović.

Kako se leči tuberkuloza?

Tuberkuloza je zarazna bolest koju izaziva bakterija Mycobacterium tuberculosis, odnosno bacil tuberkuloze. Bolest najčešće pogađa pluća, ali može zahvatiti i druge organe - mozak, bubrega, creva, jajnike...

Prenosi se putem čestica koje bolesnik iskašljava. Nekada je tuberkuloza bila bolest koja se teško leči sve dok se nisu pojavili antituberkulotici koji su sada na raspolaganju.

- Lečenje dugo traje čak nekoliko meseci, ali izleče se pacijenti, što je u proseku nekih šest meseci. Potrebno je pratiti simptome i ako neko kašlje duže od dve ili tri nedelje, bez obzira da li ćemo otkriti ovu bolest ili nešto drugo, važno je da se pacijent javi na vreme jer za svaku bolest rano otkrivanje je od veliko značaja, kaže dr Stjepanović.

Kurir.rs/Telegraf