Slučaj braće Rajić i njihovih prevara dobro je poznat javnosti. Joč jedna od njihovih obmana jeste ta da oni, iako nisu iz medicinske struke, bolesnima daju preporuke za lečenje, a među njima je posebno šokantna preporuka da pacijenti sami sebi daju insulin u mišić trapezijus. Novinarka Kurir televizije Ksenija Stojiljković za jutarnji program Redakcija imala je priliku da od dr Jelice Bjekić Macut, načelnice endokrinologije Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa", sazna koliko je to zaista opasno.

- Insulin se daje kada beta ćelije pankreasa smanje ili prestanu da luče sopstveni insulin. Veoma je bitno da pacijenta kojeg uvodimo u insulin edukujemo kako i na koji način će ga aplikovati. Ova terapija može biti i opasna, uvek postoji strah od izazivanja hipoglikemije kod pacijenta. Može doći do značajnog pada čećera ukoliko se insulin ne aplikuje na način koji treba i u dozi koja je preporučena - istakla je dr Bjekić Macut i dodala:

366438_241009.02_09_21_07.Still001.jpg
Kurir Televizija Dr Jelica Bjekić Macut

- Ono što je najvažnije za aplikaciju insulinske terapije jeste da se on aplikuje subkutano, odnosno u kožne nabore na prednjoj strani stomaka ili u predelu nadlaktica. Bilo kakav drugi način, kao što je venski, vrši se vrlo retko, samo u boličkim uslovima kada su vrednosti šećera previsoke. Samostalna primena na ovakav način se ne preporučuje.

Kurir televizija Struka o pravilnoj aplikaciji insulina

Na činjenicu da su se pojavili saveti da pacijenti treba da se ogluše o savete endokrinologa i da prestanu da piju preporučenu terapiju, dr Bjekić Macut izjavila je da treba isključivo slušati profesionalce, odnosno endokrinologe jer su oni jedini koji mogu davati stručne savete vezane za lečenje bolesti za koje su se školovali, među kojima je i dijabetes.

- Apelujem da se oni koji prvi put kod sebe primete povišen šećer obavezno jave lekaru radi otkrivanja šećerne bolesti. To na početku može biti i izabrani lekar koji će na dalje lečenje uputiti kod endokrinologa. Moram napomenuti da je jako bitan rad sa pacijentom i edukacija o šećernoj bolesti, a ona se najbolje može steći i u domovima zdravlja i u Kliničkom centru Srbije. 

 BONUS VIDEO:

Kurir televizija Novinarka Kurira koja je raskrinkala braću Rajić otkrila zašto su je napali! Dekan medicinskog fakulteta: Oni su opasnost za decu obolelu od dijabetesa