Ivana Vasić ima 30 godina i našla se na Forbsovoj listi 30 ispod 30. Ona razvija vantelesnu oplodnju nove generacije u okviru svoje kompanije Vitra Labs.

Tehnologija Ivanine kompanije zasnovana je na istraživanju matičnih ćelija koje je uradila tokom doktorata na Univerzitetu Kalifornija San Francisko. Sa 4,2 miliona dolara finansiranja od strane investitora, njena kompanija gradi platformu za ćelijski inženjering za širok spektar terapeutskih primena. Ona se našla na Forbsovoj listi 30 ispod 30.

Vitra Labs je osnovala u decembru 2021, a pre toga je radila na Gledstoun institutu gde je provela gotovo šest godina.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je poslednje dve godine radila na postdoktorskim istraživanjima sa doktorom Šinjom Jamanakom (Shinya Yamanaka) kao glavnim istraživačem. Ovaj naučnik iz Japana dobitnik je Nobelove nagrade za medicinu 2012, piše forbes.n1info.rs.

Ivana je tri meseca provela u istraživačkom centru NASA i četiri meseca u korporaciji Intel.

Na Biotehnološkom forumu koji okuplja osnivače kompanija, Ivana Vasić je rekla da je vantelesna oplodnja osmišljena pre 40 godina, ali da je malo inovacija bilo u međuvremenu i još je ogroman izazov uspešnost postupka tako da je pacijentkinjama obično potrebno više pokušaja da bi postigle uspeh.


Ova Srpkinja je u inostranstvu napravila revoluciju u borbi protiv neplodnosti, ušla na Forbs listu, postala mama – sve pre 30. godine.

Zanimljiv detalj iz njenog privatnog života je da se prošle godine udala Džonatana Mansija koji je takođe istraživač odnosno biomedicinski inženjer. Sudeći prema društvenim mrežama, dodao je Ivanino prezime i potpisuje se kao Jon Muncie-Vasić, a ona kao Ivana Muncie-Vasić.

Kurir.rs/Zadovoljna/Forbes