Prethodnih dana Evropu je zaprepastila vest da je voz koji je krenuo iz Frakfurta evakuisan u Hamburgu, nakon što je primećeno da dvoje putnika prikazuju simptome nalik teškoj bolesti. Objavljeno je da je nemačka policija odmah reagovala zbog sumnje da bi te osobe mogle biti zaražene Marburg virusom.

Kako javnost saznaje, jedan od putnika je u Nemačku stigao iz Ruande, gde je bio u kontaktu sa osobom zarašenom Marburg virusom. Ruanda se trenutno suočava sa epidemijom ovog virusa zbog kojeg je takođe prijavila osam smrtnih slučajeva.

Virus Marburg rođak je smrtonosnog virusa Ebole, kako je navela Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Prvi put je identifikovan 1967. godine u Marburgu i Frankfurtu. Izvor zaraze su na početku bili afrički zeleni majmuni uvezeni iz Ugande. Virus je od tada povezan i sa drugim životinjama a među ljudima se širi uglavnom zbog onih koji su duže vreme proveli u kontaktu sa slepim miševima.

Virus počinje naglo, pojavom groznice, jake glavobolje i bolom u mišićima. Takođe može izazvati mučninu i povraćanje. SZO navodi da ovaj virus može dovesti i do krvarenja iz raznih delova tela kada se pacijent prvi put zarazi. 

Ova vest izazvala je određenu dozu zabrinutosti širom Evrope, kao i u Srbiji. Na svu sreću, za sada nema mesta za paniku kada je u pitanju region, ali uprkos tome poslednjih nedelja Domovi zdravlja širom Srbije prepuni su pacijenata sa respiratornim infekcijama. Prema rečima lekara, njih izaziva novi soj korone, a sitiuaciju komplikuje to što ovaj soj "sudara" sa sezonskim gripom. O tome da li je stanje alarmantno za Kurir televiziju govorio je epidemiolog Zoran Radovanović. 

Kurir televizija Dr Zoran Radovanović o epidemiološkoj situaciji u Srbiji

- Još uvek je rano za grip. Virus je tu ali da bi epidemijska sezona počela potrebno je da bude hladno i da vazduh bude suv, dakle uslovi za rasejavanje tek predstoje. Što se tiče kovida, on je uvek prisutan. epidemijski talasi zavise od novih sojeva ali mi se ovde ne bavimo takvim istraživanjem. Da li postoji epidemisjki porast zaključuje se brzinom promena vrsta sojeva. Na kovid smo se navikli a grip čekamo. U svakom slučaju dobro je da se ljudi vakcinišu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

Kurir televizija ZBOG OVE TRI STVARI SRBIJI PRETI NOVA EPIDEMIJA! Dr Snežana Rsovac za Kurir TV: Vakcinacija dokazano pruža dobru zaštitu