Iako štetna, energetska pića i dalje su veoma popularna, pogotovo među decom. Ona se uglavnom se koriste da bi se održala budnost i povratila energija. Mnogi građani svesni su da takva pića nisu zdrava, ali ima i onih koji ih, uprkos tome, konzumiraju.

Kofein i šećer su glavni sastojci energetskih pića, a prekomerno konzumiranje izaziva ubrzan rad srca i visok krvni pritisak. Stručnjaci naglašavaju da ta pića ne treba mešati sa alkoholom, jer to može dovesti do infarkta.

366451_241009.00_23_13_08.Still005.jpg
Kurir Televizija 

- Ukoliko već iz nekog razloga želite da ih konzumirate, to zaista treba da bude povremeno i vrlo umereno. Velika količina energetskih pića u toku jednog dana, mešanje sa alkoholom i cigaretama, može da napravi izuzetno opasnu kombinaciju koja može direktno ugroziti nečije zdravlje - objasnio je za Kurir televiziju Petar Otašević, kardiolog.

Energetski napici povezani su i sa napadima panike, glavoboljom, anksioznošču, poremećajem pažnje i spavanja, a lekari ističu da osobe koje imaju epilepsiju ne treba da ih koriste.

Kurir televizija Kakav je uticaj energetskih pića na čoveka?

- Bilo kakvi stimulansi nisu nešto što je prirodno stanje organizma. Mi to koristimo da bismo poboljšali svoje performanse, a kada to na veštački način uradimo, može doći do raznih komplikacija, pa i do epileptičnih napada - istakao je Otašević.

Energetska pića su najpopularnija među mladima, pa samim tim, kako kažu stručnjaci, ne čudi ni sve veći broj gojazne dece.

366451_241009.00_24_06_02.Still004.jpg
Kurir Televizija 

- To je dostupno, nije skupo. Dosta dobro ide uz fast food, koji takođe nije zdrav, ali deci je najlakše da kupe brzu hranu i uz to nekako idu gazirana pića. U toj zajedničkoj kooperaciji, dovodimo do toga da imamo puno gojazne dece, da imamo decu koja imaju različite gastritične probleme, probleme sa stomakom... - istakao je Saša Milićević, pedijatar.

Previše bilo čega može biti opasno, te lekari savetuju da je umerenost veoma važna.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

kurir televizija Zdravlje dece ozbiljno ugroženo zbog preteških rančeva! Fizioterapeut pokazala kako treba da izgleda idealna školska torba