Dušan i Stojan Rajić, koji se predstavljaju kao fitnes treneri i to naplaćuju od klijenata, nemaju licencu za rad, otkriva Kurir. Već više od godinu dana rade bez dozvole za rad, neophodne po Zakonu o sportu, koju su i imali svega tri godine.

Na osnovu završenog tromesečnog kursa licencu za rad imali su na tri godine. A na društvenim mrežama Dušan Rajić je pisao i da je "tokom 20 godina rada imao mnogo klijenata". Pa vi vidite koliko je radio s dozvolom za rad.

Screenshot_20240921_132522_edit_63199070310524.jpg
Instagram skrinšot Dušan Rajić

Pošto je Kurir dokazao da Dušan i Stojan Rajić nemaju diplomu visokoškolske ustanove, jer nam je to potvrđeno iz Visoke sportske i zdravstvene školu u Beogradu, koju jesu studirali, ali ne i završili, sad dokazujemo da nemaju ni licencu za rad. Koju jesu imali do pre nešto više od godinu dana, i to izdatu na tri godine, na osnovu završenog kursa. Već više od godinu dana ovi fitnes i personalni treneri, kako se predstavljaju, koji i sa stranica tzv. dijabetske revolucije "leče" obolele od dijabetesa, rade bez ikakve licence.

Ni pod rekreacija

Za svaki slučaj, da se Rajići nisu podveli negde pod rekreaciju, Kurir je kontaktirao i Savez za rekreaciju i fitnes Srbije (SRFS).

- Pomenuta lica nemaju dozvolu za rad Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije, niti su u proceduri pred organima Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije - navode za Kurir u SRFS.

Iz Asocijacije "Sport za sve" Srbije nam je odgovoreno:
- Lica koja ste naveli nisu naši korisnici niti su ikad podneli zahtev Asocijaciji "Sport za sve" Srbije za izdavanje dozvole za rad u sportu za sve. Njihov status nam nije poznat.

- Uvidom u bazu podataka utvrđujemo da je Dušanu Rajiću izdata Dozvola za rad - licenca u bodi-bildingu i fitnesu, broj 898 na period od tri godine, i to od 20. 9. 2020. do 19. 9. 2023. na osnovu Uverenja o završenom stručnom osposobljavanju u oblasti sporta i stečenog sportskog zvanja: Bodi-bilding i fitnes operativni trener - naveli su za Kurir u Savezu Srbije za bodi-bilding, fitnes, bodi fitnes i aerobik, nadležnom za davanje dozvola za rad bodi-bilding i fitnes trenerima, i dodali da "Dušan Rajić trenutno nije u proceduri obnove dozvole za rad - licence u bodi-bildingu i fitnesu".

Obnavljanje licence u nadležnom savezu za bodi-bilding i fitnes:

- zahtev (podnosi se najkasnije 60 dana pre isteka roka na koji je dozvola za rad izdata)

- kopija lične karte (iščitana)

- fotografija

- lekarsko uverenje - ne starije od šest meseci

- kopija diplome završene stručne spreme ili uverenja o završenoj stručnoj osposobljenosti, odnosno dokaz o stečenom odgovarajućem sportskom zvanju, u skladu s Pravilnikom o nomenklaturi sportskih zanimanja i zvanja

- dokaz o obavljenom stručnom usavršavanju / kopija sertifikata (najmanje osam časova godišnje), član 28. stav 7. i Član 30. stav 1 Zakona o sportu ("Sl. glasnik RS", br. 10/16)

- dokaz o uplati naknade za obnovu

- obavlja se dva puta godišnje, u prolećnom terminu (zahtevi poslati do 15. marta) i jesenjem terminu (zahtevi poslati do 15. septembra)

Istovetan odgovor dobili smo i za mlađeg Rajića - Stojana, s tim što je broj njegove licence bio 897. Na pitanje Kurira da li ovo znači da Dušan i Stojan Rajić više nemaju licence za rad, iz ovog saveza su odgovorili:

- Tako je.

A na pitanje šta su, konkretno, podneli kao validan dokument za dobijanje licence, iz Saveza odgovaraju da je reč zapravo o kursu od tri meseca.

- U pitanju je Uverenje o završenom stručnom osposobljavanju u oblasti sporta III nivoa u trajanju od 240 časova (okvirno tri meseca) i stečenom sportskom zvanju: bodi-bilding i fitnes operativni trener - navode u Savezu i dodaju da je Savez Srbije za bodi-bilding, fitnes, bodi-fitnes i aerobik nadležan nacionalni sportski savez za sportske grane: bodi-bilding i fitnes, kao i oblasti sporta: sportska rekreacija.

Snapinsta.app_409174485_1005454801245599_8027302058313351628_n_1080.jpg
Privatna Arhiva Stojan Rajić

Da je pomenuti savez jedini nadležan za davanje dozvola u bodi-bildingu i fitnesu, potvrđeno je Kuriru u Ministarstvu sporta, iz koga su nam odgovorili da se na osnovu člana 120. stav 2. Zakona o sportu ("Službeni glasnik RS", broj 10/16), ministar doneo Pravilnik o nadležnim nacionalnim sportskim savezima za sportske grane i oblasti sporta u Republici Srbiji ( "Službeni glasnik RS", br. 95 od 30. novembra 2016, 45 od 13. juna 2018, 17 od 26. februara 2021, 97 od 15. oktobra 2021, 77 od 20. septembra 2024) utvrđuje da je nadležni nacionalni sportski savez i za bodi-bilding i za fitnes - Savez Srbije za bodi-bilding, fitnes, bodi-fitnes i aerobik.

Dozvolu za rad iliti licencu Dušan i Stojan Rajić trebalo je da obnove podnošenjem, najkasnije 60 dana pre isteka roka važeće licence, zahteva za obnovu. Osim kopije diplome završene stručne spreme ili uverenja o završenoj stručnoj osposobljenosti, potrebno je imati i dokaz o obavljenom stručnom usavršavanju od najmanje osam časova godišnje. Uz to idu i druga dokumenta, pa i lekarsko uverenje. Zahtev za obnovu licence, kao što se vidi, nisu podneli ni Dušan ni Stojan Rajić.

Nisu završili, odslušali su treću godinu

- Dušan Rajić nije završio Visoku sportsku i zdravstvenu školu. Upisan je školske 2008/09. na studijski program Sportski trener, smer Rekreacija, i odslušao je treću godinu studija. Studije traju tri godine. Stojan Rajić je takođe školske 2008/09. upisan na studijski program Sportski trener, smer Rekreacija, i odslušao je treću godinu studija - navode iz Visoke sportske i zdravstvene škole u odgovoru Kuriru.

Pošto je ovo izneseno crno na belo, sada bi na potezu trebalo da budu i sportska inspekcija i nadzornici Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije. Dokaze imaju.