Klinika za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” obeležila je na Trgu republike Svetski dan mentalnog zdravlja, kako bi se dodatno podigla svest o ovoj temi. Nadležni podsećaju da svaka osoba na svetu ima pravo na najviši mogući standard mentalnog zdravlja.

Na pitanje kako se građani Srbije nose sa svojim mentalnim zdravljem, neki od odgovora bili su:

- Trudim se da ugodim sebi kad god sam u mogućnosti za to, da održim svoj mir. Ne idem kod psihoterapeuta, smatram da trenutno nema potrebe, ali da uvidim da imam, definitivno bih otišla da popričam sa nekim.

- Bavim se raznoraznim stvarima i pošto sam umetnik, ja stvaram, i samim tim se bavim mentalnim zdravljem - rekla je jedna građanka.

366451_241010.00_25_49_02.Still002.jpg
Kurir Televizija 

Ovogodišnji Svetski dan mentalnog zdravlja posvećen je temi mentalnog zdravlja na radnom mestu, a više o tome je za Kurir televiziju rekao i direktor klinike "Laza Lazarević", Nenad Bjelica:

- Zajedno sa lekarima specijalistima, psihijatrima i našim kolegama stručnim saradnicima, psiholozima, socijalnim radnicima, terapeutima, u najdirektnijem i najbliskijem kontaktu sa građanima, upoznali ih sa svim onim što klinika "Laza Lazarević" nudi za njih. Na licu mesta su mogli da porazgovaraju sa bilo kim od naših zdravstvenih radnika i da urade i popune neke upitnike za procenu demencije i stanja anksioznosti, depresije...

Statistika pokazuje da se upravo depresija i anksioznost izdvajaju kao dva najčešća psihička oboljenja koja se javljaju kod svakog trećeg čoveka. Stručnjaci procenjuju da oko 15 odsto stanovništva kod nas pati od nekog oblika mentalnog poremećaja.

Kurir televizija Obeležen Svetski dan mentalnog zdravlja

- Do problema dolazi zbog poremećenih odnosa u porodici, razvoda, nezadovljstva poslom, finansijskom situacijom... Čak i neki lepi momenti poput stupanja u brak, dobijanje deteta, preseljenja, znaju da budu okidači da se osoba javi na psihoterapiju - istakla je Jovana Stojković, psiholog i psihoterapeut

U proseku se najčešće javljaju mladi od 25 do 40 godina, a Emilija Stamenković, terapeut, objasnila je sa čime se ona najviše susreće u svojoj struci:

366451_241010.00_26_37_15.Still003.jpg
Kurir Televizija 

- Ja najčešće danas vidim da klijenti kod mene dolaze pre svega zbog svojih ličnih potreba, to je ono što im je prvo da se inicijalno jave na terapiju, lično nezadovoljstvo, frustracija, uglavnom se prelije na partnerske odnose, na odnose sa prijateljima, na poslu...

Da li će se osoba javiti stručnom licu zavisi i od finansija, zato je važno pomenuti da mnoge zdravstvene institucije pružaju besplatne preglede i pomoć. Kako je depresija glavni uzrok 800.000 samoubistava među mlađom populacijom, važno je da se i dalje neprestano podiže svest o mentalnoj higijeni, i njenoj važnosti.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija Psiholog izneo analizu: Da li je vaspitanje roditelja moglo da stvori ovakvog monstruma?