Pukla su dva ašova... Mislili su, to je znak da treba stati. Monasi se pomoliše i sve krenu nabolje. Iskopaše mošti bogougodnika i videše da je telo netaknuto!

Monasi manastira Tumane dobili su 2014. blagoslov episkopa braničevskog Ignjatija da otvore grob monaha Jakova, svetovnog imena Radoje Arsović. Njegove mošti tada su se pokazale celim i netruležnim.

Obznanjeno je u javnosti, vernici su počeli da dolaze. Ubrzo su mogle da se čuju ispovesti o isceljenjima i čudesima proisteklim nakon molitvi nad kivotom... Do tada malo poznat manastir u narodu, po obretenju moštiju Tumane je počelo da pohodi sve više sveta. Svakim danom sve do dana današnjeg. A ovog 20. oktobra u 8.30, na desetu godišnjicu važnog događaja, služiće se arhijerejska liturgija.

shutterstock_2492795689.jpg
Shutterstock 

Očekuje se u tu nedelju više hiljada ljudi koji će doći sopstvenim prevozom, a procenjuje se da će pristići i 150 autobusa.

- Tog dana liturgiju će služiti nekoliko arhijereja SPC uz prisustvo brojnih monaha i sveštenika. Nakon liturgije mošti će litijski biti prenete kroz narod Božji, da bismo sve prisutne blagoslovili - kaže za Kurir arhimandrit Dimitrije, iguman manastira Tumane.

IMG-20241010-WA0029.jpg
Kurir 

Sveti arhijerejski sabor je 2017. proglasio upokojenog monaha za svetitelja i od tada ga SPC proslavlja praznikom Prepodobnog Jakova Novog Tumanskog. Uz Svetog Jakova u manastiru su i mošti Svetoga Zosima, a manastir Tumane je postao jedna od najposećenijih srpskih svetinja.

IMG_4569.jpg
Kurir 

Iguman Dimitrije prešao je iz manastira Zaove sa još trojicom monaha u manastir Tumane 16. oktobra 2014. godine. Jedan od tih monaha je sadašnji episkop toplički Petar.

- Svi smo znali kao monasi za Svetog Jakova i čitali smo o njemu i poštovali ga. Nakon nekoliko dana zatražili smo od vladike Ignjatija blagoslov za iskopavanje njegovih moštiju. Kupili smo dva nova ašova i vratili smo se u manastir. Dogovorili smo se da se posle odslušanog pomena i službe okupimo oko četiri sata ujutru i da počnemo - ispričao nam je otac Dimitrije:

- Počeli smo sa jednim starim ašovom, koji je pukao. Puče i onaj novi kao čačkalica. I meni je bilo jasno da tu nisu čista posla. Stao sam ispred groba i rekao: "Oče Jakove, mi ne želimo da te uznemiravamo, ne želimo da ti skrnavimo grob, želimo da blagosloviš da izvadimo tvoje mošti, da njima kao za života poslužiš crkvi." I od tog momenta kopanje je počelo bez problema.

Kurir Manastir Tumane

Otvorili su. Svecu su ruke bile prekrštene na grudima.

- Glava mu je bila povijena malo u levu stranu, imao je kožu, bio je bukvalno kao čovek koji spava i čeka nešto. A šta čeka? Trubu Hristu da u vaskrsenju ustane. Kad je izvađena lobanja, portom se širio neopisiv miris - prisetio se otac Dimitrije.

IMG_4582.jpg
Kurir 

 A ko je bio Sveti Jakov Tumanski? Rođen je 1894. u selu Kušici nadomak Ivanjice kao Radoje Arsović. Nakon obrazovanja u Srbiji, u Francuskoj je uspešno završio studije i stekao dva doktorata, i to iz filozofije na Sorboni, a iz prava u Monpeljeu. Imenovan je 1929. godine za ambasadora Kraljevine Jugoslavije u Francuskoj.

A onda se tridesetih godina prošlog veka našao sasvim slučajno u Vrnjačkoj Banji baš kad je tamo bio vladika Nikolaj Velimirović. Slušao je njegove propovedi. Ubrzo je napustio državnu službu i svetovni život i došao kod vladike Nikolaja s molbom da bude iskušenik. Živeo je vrlo skromno i ćutljivo, u pohabanoj odeći, te su mnogi mislili da je bio zapušteni prosjak. Preminuo je 1946. godine u Rabrovu, a po sopstvenoj želji sahranjen je u Tumanu.

Kurir TV ČUDOTVORAC TUMANSKI: Najava filma o istinitim čudima starca Zosime iz manastira Tumane