Pojedini roditelji su zabrinuti zbog merenja visine, težine i fizičke sposobnosti deteta.

Vest da će nastavnici i profesori đacima od trećeg razreda osnovne do kraja srednje škole meriti koliko mogu da skoče u dalj, koliko trbušnjaka mogu da urade za 30 sekundi i izdržaj u zgibu, kao i da će im meriti i visinu i težinu, izazvala je burne reakcije kod pojedinih roditelja koji su zabrinuti iz više razloga.

Pored navedenog radiće se i test opterećenja i utvrđivaće se i indeks telesne mase, odnosno da li je dete gojazno. Podaci će se unositi u poseban softver "Zdravitas" kreiran za praćenje biološkog razvoja i razvoja motoričkih sposobnosti učenika, a merenja će se vršiti na početku i kraju školske godine.

Tako se javila majka jednog petaka koja je navela da je zabrinuta što će se prikupljati podaci i što će se unositi u softver.

"Nije mi prijatno da se objavljuju lični podaci o mom detetu i zaista ne vidim poentu toga. Uopšte ne želim da se ubacuje bilo u koji softver koliko moje dete ima kilograma, koliko je visoko i da li može da trči i radi trbušnjake", kazala nam je majka.

Druga sagovornica, koja je majka đaka koji ide u osmi razred je kazala da njeno dete ima sve petice, da je njoj to najvažnije i da joj je nebitno koliko je fizički spretan.

"Moj sin ima sve petice od kad se upisao u školu. Zaista je odličan u svim predmetima, a da bi postigao takav uspeh mora dosta da uči. Naravno da zbog toga nema vremena da bude dovoljno fizički aktivan a to znači da sigurno neće moći da uradi dosta trbušnjaka. Takođe mi je neverovatno da će neko da proverava da li su deca gojazna, odakle nekom pravo da se time bavi. Evo, na primer, moj sin obožava čokolade i čips, šta je l' ne treba da mu dajem to da jede jer će neko ubaciti podatak da njegov indeks telesne mase nije dobar", ispričala je druga majka.

Navedeno je da bi prikupljeni podaci trebalo da budu od velike koristi, s obzirom na to da iz godine u godinu testiranja pred polazak u školu i sistematski pregledi učenika pokazuju da je sve više gojazne dece, i one koja imaju loše držanje, krivu kičmu, ravne tabane i loše motoričke sposobnosti.

Kurir.rs/Mondo