Banja ni danas ne bi bila to što jeste da pre 17 vekova nije postavljen ovakav temelj, da nije bilo ovakvih vizionara i cara Konstantina, kazao je Boban Đurović, predednik opštine Vrnjačka Banja, na obeležavnju 1.700 godina postojanja Rimskih izvora i stotinu godina od njihove kaptaže.

Ovaj izuzetan jubilej u fokusu je i projekta od nacionalnog značaja 321 Srbija, a svečanosti je bila obagećena mnogim istorijskim zanimljivostima, kao i predstavom "Aqua Orcilane" u izvođenju glumaca Vrnjačkog pozorišta.

Vrnjaka Banja (4).jpg
Savo Tufegdžić Detalj sa svečanosti

- Iskreno se nadam i verujem da će Ministarstvo turizma i Turistička organizacija Srbije iskoristiti ovo što imamo i da ćemo svi zajedno nadograditi ove temelje i svi zajedno raditi na tome da Banja bude bolje pozicionirana i na svetskoj turističkoj sceni, jer zaista to zaslužuje - naglasio je Đurović.

Uz predsednika opštine velikom broju posetilaca obratili su se, između ostalih, i književnik Dejan Stojiljković, pomoćnik direktora Geološkog zavoda Srbije Dejan Barjaktarević, hidrogeolog Tanja Petrović Pantić.

Vrnjaka Banja (5).jpg
Savo Tufegdžić 

Obeležavanje značajne godišnjice nastaviće se i u narednim mesecima prigodnim svečanostima, tako da će i tokom naredne godine kako domaći tako i strani turisti uz lokalno stanovništvo imati prilike da uživaju u zanimljivim događajima i saznaju mnogo toga novoga o kraljici srpskog banjskog turizma.