Javno preduzeće „Gradsko stambeno” i Banka „Poštanska štedionica” potpisali su prošle nedelje Memorandum o poslovnoj saradnji i tom prilikom najavili značajnu podršku stambenim zajednicama u Beogradu u pogledu finansiranja svih vrsta investicionih radova, saopšteno iz ovog javnog preduzeća.

Direktor Javnog preduzeća „Gradsko stambeno” Aleksandar Jakšić izjavio je da očekuje da će krediti za stambene zajednice podstaći građane da reše višegodišnje probleme u njihovim stambenim zgradama.

- Krediti za stambene zajednice omogućiće finansiranje svih vrsta investicionih radova poput rekonstrukcije krovova, renoviranja fasada, ugradnje novih ili rekonstrukcije postojećih liftova,zamene drvenih merno-razvodnih ormara i slično. Više od 14.000 stambenih zajednica nalazi se u našem sistemu održavanja, a samo u protekle dve godine izvršili smo više od 300.000 intervencija. Aktivno smo radili na reorganizaciji „Gradskog stambenog” i drago mi je što su naši korisnici to prepoznali, te što svakog meseca u proseku više od 100 novih stambenih zajednica ulazi u naš sistem održavanja - izjavio je Jakšić, a preneo Beoinfo.

25.jpg
Shutterstock, Ilustracija 

On je pojasnio da će za stambene zajednice koje se nalaze u njihovom sistemu održavanja „Gradsko stambeno” biti jemac, to jest garant da će stambena zajednica vratiti kredit.

- Osim što će „Gradsko stambeno” biti jemac za stambene zajednice koje održava, vršiće stručni nadzor nad izvođenjem radova i obaviće sve administrativne poslove za stambenu zajednicu, dok će stanari birati firme koje će da izvode radove u njihovoj zgradi - zaključio je Jakšić.

Upravnici stambenih zajednica mogu „Gradskom stambenom” da podnose zahteve za izvođenje investicionih radova koji će se finansirati iz kredita već od ponedeljka, 14. oktobra.

Ljubiša Banovački, profesionalni upravnik, pojasnio je za TV Prva da će upravnicima i stanarima zgrada sada biti lakše da dobiju kredit za popravku fasada, liftova i većih investicionih radova. 

shutterstock-753695629.jpg
Shutterstock 

- Imamo višedecenijske probleme po pitanju investicionog održavanja ono što je osnov da bi se nešto popravilo su te finansije. Neki uslovi su bili nepovoljni za stanare, sada sa ovim stambenim kreditima dobro je što gradsko stambeno daje garant za dobijanje tih kredita. Ranije je stambena zajednica trebala da ide sa učešćem od 20 odsto i menice da se izdaju kao garancija kredita, a sada je stanarima olakšano što ne moraju da daju učešće već je garant Gradsko stambeno i deo administrativnih poslova će pripremiti Gardsko stambeno, a ranije su upravnici morali sve to sami da rade - kazao je Banovački i podsetio da su u toku jesenji radovi u zgradama:

- Kako na proleće tako i na jesen kreću radovi po stanovima. Ono što je bitno da radovi budu najavljeni, da se poštuje kućni red ukoliko se izvode radovi na instalacijama kao što je vodovod i kanalizacija ili elektroradovi apelujemo da se stanari uvek jave nama iz razloga ako se zatvaraju glavni ventili, menjaju cevi, da im pomognemo jer imamo šeme kompletnog vodovoda i kanalizacije gde je glavna vertikala, gde je neki potencijalni kvarda ne bi došli do toga da njihovim radom cela zgrada nema vode ili struje.