Imajući u vidu tragične događaje iz maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i selima Malo Orašje i Dubona, neophodno je preduzeti sve mere kako bi se sankcionisalo i objavljivanje neprimerenog sadržaja na internetu, čime se otklanjaju i uzroci koji su doveli do tih događaja, rekla je ministarka pravde Maja Popović.

Reporterka Kurir televizije Nevena Milošević svog sagovornika pitala je koje preventivne mere treba preduzeti kako bi se povećala bezbednost na internetu i koliko bi izmene krivičnog zakonika zaista pomogle.

- Nijedan zakon ne sme da ostane mrtvo slovo na papiru. Uvođenje zakona pretpostavlja i određene aktivnosti. Vi znamo recimo da su slučajevi pedofilije kod nas otkrivani isključivo na osnovu saradnje sa drugim zemljama. Znači, vrlo je teško sam nešto raditi zato što je internet toliko moćan i toliko veliki da se u njemu lako krije - rekao je Zoran Živković, predsednik Društva za informacionu bezbednost Srbije.

Kurir televizija "Nemoguće je kontrolisati šta deca rade na internetu sve vreme" Stručnjak tvrdi: Film koji je navodno inspirisao dečaka ubicu za masakr, ne deluje isto na sve

Jedan od razloga za predlog ovog zakona je i dokumentarni film koji je maloletni ubica gledao pre krvavog pira u školi.

- akon je jedan od načina kako to treba sprečavati, drugi način je, ako govorimo o maloletnim licima, kontrola roditelja i celokupne zajednice. Pri tome mislim i na školu i na društvo u celini, ali neke stvari je nemoguće non-stop kontrolisati. Taj sadržaj koji je navodno uticao na dečaka ubicu drugačije deluje na druge ljude. Prosto, verovatno je puno ljudi pogledalo taj film pa nisu uzeli oružje i počeli da ubijaju druge - smatra Živković.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

Kurir televizija "MALOLETNICI SU MI VREĐALI DETE PREKO INTERNETA, SADA IM U DOSIJEU STOJI DA SU PEDOFILI" Stručnjaci o opsednutošću tuđim životima