Učenica 5. razreda OŠ „Prvi maj” u Trupalu kod Niša, Nikolija Ristić je među najboljima na svetu u poznavanju engleskog jezika. Plasirala u finale Olimpijade iz engleskog jezika na kojoj je učstvovalo 88.000 učenika iz 63 zemlje, od kojih su se u svetsko finale plasirala 223.

U kategoriji za koju se prijavila Nikolija učestvovalo je 23.000, a u finale, koje je održano u Italiji krajem septembra, plasirao se 46 učenika koji odlično poznaju engleski jezik.

Čitanje poezije samo je jedan od segmenata Olimpijade iz engleskog jezika na kojoj je desetogodišnja Nikolija iz Trupala kod Niša ostavila iza sebe 23.000 vršanjaka iz 63 zemlje.

„Konkurencija je bila velika, u mojoj kategoriji je bilo najviše učesnika. Testovi nisu bili toliko teški. Nisam imala privatne časove, kao mala gledala sam engleske crtane filmove. Kada sam pošla u prvi razred, engleski mi je bio lak, kao da mi je maternji jezik”, rekla je Nikolija Ristić, učenica V razreda OŠ „Prvi maj” u Trupalu kod Niša.

nikolija ristić.jpg
RTS Printscreen 

U školi kažu da se talenat neguje od malih nogu, i da najpre treba da bude prepoznat u porodici i da se kasnije uz pomoć nastavnika razvija.

„Predajem Nikoliji od prvog razreda i talenat se odmah primeti. Ima dosta talentovane dece, ali ne razvijaju svoj talenat. Nikolija ima taj fantastičan spoj i talenta i rada, što je upravo potrebno za uspeh. Ona se razume u razne oblasti, vrlo je svestrano dete”, istakla je Srebrica Stojanović, nastavnica engleskog jezika.

Iako je Nikolija tek peti razred, već se interesuje za hemiju i druge nauke, ali je sigurna da će biti nastavnica engleskog jezika.

„Hoću da više dece zavoli jezik. Engleski mi je važan zato što hoću da me ljudi razumeju i da ih ja razumem”, naglasila je Nikolija Ristić.

Vredno uči pa je na putu da sve to i postigne. Ne propušta ni druženje sa vršnjacima, i redovno pomaže roditeljima u raznim poslovima u seoskom domaćinstvu.

Kurir.rs/RTS