Ministar odbrane Bratislav Gašić sastao se danas sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Slovačke Republike Robertom Kalinakom, u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu.

Nakon intoniranja himni uz svečani doček pred strojem Garde Vojske Srbije, usledili su razgovori delegacija dve zemlje.

Na današnjem sastanku razgovarano je o političkoj i bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, kao i o mogućnostima produbljivanja saradnje u oblasti odbrane između Republike Srbije i Slovačke Republike.

Ministar Gašić rekao je da redovan i intenzivan politički dijalog dve države na najvišem nivou dodatno doprinosi razvoju sveukupne bilateralne saradnje dve zemlje.

Tom prilikom, ministar odbrane izrazio je zahvalnost na principijelnom stavu Slovačke po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova. Prema njegovim rečima, stabilnost regiona je od strateškog interesa Srbije. On je naglasio da smo posvećeni mirnom rešavanju svih pitanja kroz razgovore sa Prištinom, s ciljem boljeg života svih građana na Kosovu i Metohiji, uz zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i puno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, ministar Gašić rekao je da niz jednostranih poteza privremenih institucija samouprave u Prištini, praćenih porastom broja etnički motivisanih incidenata usmerenih prema srpskom stanovništvu izaziva ogromnu zabrinutost, ugrožavajući nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Takođe, on je izrazio zahvalnost i na snažnoj podršci Slovačke našoj zemlji na putu evropskih integracija.

Ministar Gašić istakao je da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije opredeljeni za unapređenje saradnje u oblasti odbrane, sa akcentom na vojnoobrazovnu saradnju, intenziviranje vojno-vojne i unapređenje vojnotehničke saradnje. On je rekao da postoji značajan prostor za unapređenje sveukupne bilateralne vojnotehničke i vojnoekonomske saradnje u obostranom interesu.

Ministar Kalinak istakao je zadovoljstvo današnjim susretom i rekao da opredeljenje Srbije i Slovačke da i dalje jačaju svoje oružane snage predstavlja platformu za intenziviranje saradnje u različitim oblastima od obostranog interesa. Kalinak se saglasio da ulaganja u razvoj sposobnosti oružanih snaga obe države pružaju objektivne mogućnosti za jačanje saradnje i zajedničke razvojne projekte. On je rekao da Slovačka zadržava svoj čvrst i principijelan stav u pogledu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Nakon sastanka, ministru Kalinaku predstavljena su borbena oklopna vozila „Lazar-3“ i „Miloš 4x4“.

Kurir.rs