Verujem da će nacionalna čitanka u svakom učeniku podstaći osećanje ponosa i ljubavi prema svojoj zemlji, poručio je državni sekretar u Ministarstvu prosvete Jasmin Hodžić.

Hodžić je posetio danas Osnovnu školu "Desanka Makismović" u Priboju i sa učenicima i nastavnicima razgovarao o nacionalnoj čitanci "Riznica“. On je na početku učenicima drugog razreda predstavio nacionalnu čitanku.

- Verujem da će nacionalna čitanka imati posebno mesto u obrazovno - vaspitnom sistemu Republike Srbije i da će u svakom učeniku podstaći osećanje ponosa i ljubavi prema svojoj zemlji kroz upoznavanje sa osnovnim vrednostima, istorijom, kulturom i identitetom, ali i pomoći im da razviju svest o raskoši svih kultura koje postoje u državi Srbiji - naveo je Hodžić.

foto 2.jpg
Ministarstvo Prosvete Predstavljanje Nacionalne čitanke u Priboju

 Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, Hodžić je dodao da su sadržaji u čitanci podeljeni u pet poglavlja, te da će se učenici upoznati sa pojmovima domovine i otadžbine i da su predstavljene značajne ličnosti iz kulture, važne institucije, prirodne lepote.

- Bogatstvo je u različitosti i susret sa drugim kulturama obogaćuje živote svih nas, uči nas toleranciji i međusobnom poštovanju, prijateljstvu i razumevanju - naglasio je je Hodžić.

 Istakao je da će učenici nacionalnu čitanku "Riznica" dobiti besplatno i da je toku distribucija po školama.

Tokom ove školske godine, kao što je predviđeno Zakonom, i ostali učenici će dobiti nacionalne čitanke, biće ih ukupno četiri.

Osim za učenike prvog i drugog razreda, posebne čitanke će dobiti učenici trećeg i četvrtog razreda, zatim učenici od petog do osmog razreda, kao i učenici srednjih škola.

Kurir televizija MINISTARKA SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ ZA KURIR TELEVIZIJU: Bezbednost prosvetnih radnika mora biti na najvišem nivou, saslušaću sve