U Čačku je danas otvoren press centar koji nosi ime po prerano preminulom čačanskom novinaru Milošu Lukiću. Inicijativu za otvaranje ovog servisa građana pokrenuli su novinari u ovom gradu, sa željom da se ime njihovog kolege ne zaboravi. Novinar Miloš Lukić je preminuo u 35 godini života, tokom pandemije korona virusa, obavljajući svoje novinarske zadatk. Otvaranju press centra koji se nalazi u strogom centru Čačka, u zgradi Doma kulture, su prisustvovali njegovi roditelji, prijatelji, predstavnici gradske vlasti i kolege novinari, snimatelji i fotoreporteri. Iako je ideja o otvaranju press centra potekla od novinara, grad je snosio sve troškove njegovog otvaranja, počev od adaptacije pa do opremanja prostora.

U ime porodice novinara Lukića na ovom gestu se gradu i novinarima zahvalila njegova majka Mira.

- Želela bih da se kroz rad, vas njegovih kolega, produži sećanje na njega, njegovu profesiju i grad Čačak, koji je mnogo voleo i zbog koga se i vratio iz Beograda, posle šest godina – rekala je Lukićeva majka.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović otvorio je pres centar ističući da je Miloš Lukić pokazivao izuzetnu profesionalnost u svom poslu i da je Grad Čačak imao želju, ali i obavezu da mu se oduži.

press centar.jpg
Čačak 

- Miloš je uvek bio na visini zadatka. Tokom epidemije virusa korona bio je sa nama i u Bolnici i Domu zdravlja, na terenu je radio profesionalno. Iako je bio mlad, imao je iskustva i sjajno je obavljao svoj posao. Na inicijativu njegovih kolega, a zahvaljujući, pre svega, porodici, koja je bila saglasna sa ovom idejom sada smo dobili jedan lep prostor, prvi ovakav u našem gradu. On je namenjen svim našim lokalnim medijskim kućama, ali i novinarima koji poslom dolaze u Čačak, kako bi imali odakle da u svoje redakcije brzo i kvalitetno pošalju izveštaje – rekao je gradonačelnik Todorović. Uz prethodnu najavu, građani i novinari ovaj prostor mogu da koriste besplatno.

Na otvaranju se prisutnima obratila i novinarka Gordana Injac, podsećajući da je Miloš Lukić bio najkompletniji novinar među kolegama, podjednako stručan, brz i tačan kako u štampanim tako i u elektronskim medijima, što je inače retkost.

- Naša ideja je bila da otvaranjem press centra „Miloš Lukić“, Čačak dobije mesto koje mogu da koriste svi građani, bez obzira na versku, nacionalnu, političku ili bilo koju drugu pripadnost. Svi koji žele da održe konferenciju za medije, jer iz nekog razloga imaju potrebu da se obrate javnosti, ubuduće to mogu učiniti u ovom prostoru. Takođe ga mogu koristiti i svi novinari, a naročito naše kolege iz drugih gradova i država koji u Čačak dolaze zbog obavljanja svojih novinarskih zadataka – rekla je Injac.

Miloš Lukić je preminuo 25. novembra 2020. godine u bolnici „Dragiša Mišović“ u Beogradu tokom pandemije korona virusa, u svojoj 35. godini. Ceneći njegovu profesionalnu izuzetnost, čačanski novinari su u proteklom periodu inicirali oslikavanje murala s njegovim likom, kao i dodelu priznanja prilikom obeležavanja Dana grada, nagrade koja mu je dodeljena posthumno.

Kurir.rs/Denis Čeković