Porodica Smiljković iz Višnjce drugu godinu zaredom proizvodi svetski priznat brend sa našeg podneblja - šljivovicu. U svom domu svečano obeležavaju pečenje i degustaciju svoje rakije. Inicijativa je možda pomalo neočekivano došla od mlađih snaga. Glavni krivac za obnavljanje ove tradicionalne delatnosti kojom su se vekovima bavili naši preci - za upuštanje u proces dobijanja pića koje oduševljava mnoge širom sveta jeste Tomislav Smiljković, student medicine.

- Ideja je potekla spontano. Da nastavimo da negujemo našu tradiciju, višegodšnju, kada već imamo celu opremu. Kazan za pečenje rakije, destilator, lulu kako mi to zovemo. Da nastavimo da proizvodimo piće kao što su naši dedovi i pradedovi pravili u svoje vreme - rekao je Tomislav.

Sequence 04.00_19_42_13.Still002.jpg
Kurir Televizija 

Kada je svom ocu Slađanu predložio da se oprobaju u ovom starom zanatu od njega je odmah dobio bezrezervnu podršku. Za obojicu nema dileme - rakiju prave iz čitstog zadovoljstva i uprkos brojnim priznanjima za visok kvalitet pića isteklog iz njihovog kazana, ne razmišljaju o plasiranju svog nektara od šljiva na tržište.

- Puno srce, nastavlja se tradicija. Mi to ne gledamo kao na obavezu, vidiš, to je druženje, pravimo roštilj, sač, to nam je prilika da se sa prijateljima malo družimo, lepo i korisno smo spojili u principu - istakao je Slađan Smiljković, poljoprivredni proizvođač.

Sequence 04.00_20_27_03.Still001.jpg
Kurir Televizija 

Kao budući lekar Tomislav kaže da rakija može biti blagotvorna po zdravlje ukoliko se umereno troši i da je naučno dokazano da jedna čašica dnevno pozitivno utiče na tzv. dobar holseterol. Ipak upozorava i na opasnosti po zdravlje koje mogu nastati prekomernom konzumacijom.

- Ako popije se jedanput uz muziku, lepu atmosferu, neku proslavu, slavlje veselje svakako to neće biti problem, ali ako to pređe u da kažem praksu i ode onako u neki hronicitet. Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika razvoja hroničnog pankreatisa, krvarenje želuca, luceracije zbog konstantne regiorgitracije sadržaja u literaturi opisanog kao malorivajsov sindrom - rekao je Tomislav. 

Kurir televizija Rakija: Zdravlje ili opasnost?

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs/ Milan Vučković

Kurir televizija RAKIJA CANETA MINIĆA POSLATA KAO PRIMER ZA UNESKOVU LISTU NEMATERIJALNOG KULTURNOG NASLEĐA: Ovo je nazaslužnije za najbolju rakiju