Iako su do skora Maldivi bili destinacija rezervisana samo za bogate, poslednjih nekoliko godina sve više ljudi iz Srbije i ostatka Balkana posećuje ova egzotična ostrva.

0801-maldivi-shutterstock-1291629388.jpg
Shutterstock 

Avionske karte za ovaj raj u sred Indijskog okeana nisu više nedostižne. Boja mora je nestvarno tirkizna, pesak beo kao iz mašte, palme svuda okolo... Šta može poći po zlu?

Odgovor na ovo pitanje saznala je jedna devojka koja je doživela napad morskog psa, a kako se to desilo ispričala je hrvatska influenserka Nera Nikolić. Ona je na Tik Toku gde ima nalog "nera_nikolic" dala naznake o tome kako se san lako može pretvoriti u košmar.

ajkule1.png
Tik Tok Printscreen 

- Krenuli smo na jedan od najzanimljivijih izleta na našem putovanju na Maldivima, pa da vam malo opišem celo iskustvo. Ovi morski psi oko nas su "nurs šarks" (siva tigar ajkula), koji inače ne napadaju ljude i hrane se ribom, lignjama i slično. Dobili smo i striktne upute kako se ponašati, kao, na primer, da ne smemo gurati prstiće prema njihovim ustima ili ih provocirati. E sad, mi smo u moru oko njih plivali sigurno tri sata, stalno je ulazio neko drugi. Moguće je da smo ih uznemirili i nažalost došlo je do ovoga - rekla je ona usnimivši ruku devojke na kojoj su se jasno videli otisci zuba ajkule.

ajkule.png
Tik Tok Printscreen 

- Devojku je ugrizao morski pas, nije osetila ugriz dok je bila u moru, nego kad se počela penjati na brod videli smo krvavu ruku, a njena reakcija je bila: "Samo nemojte reći mom prijatelju da se ovo dogodilo" dok smo svi mi ostali vrištali. Mene bi sigurno srce strefilo - priča ona i dodaje da nakon ovog incidenta niko više nije ušao u more.

Inače, ovo nije prvi put da se u Maldivima desio napad ajkule. Turista iz Rusije pre nekoliko meseci napadnut je u plićaku atola Nunu na Maldivima. Napad ajkule dogodio se u plićaku nakon čega je turista hitno prevezen u bolnicu.

shutterstock-565067905.jpg
Shutterstock 

- Nije dobro. Ajkula je pokidala neke vene, išcupala je deo noge. Pokušavamo da mu je zašijemo, nekako ponovo pripojimo telu, ali za sada teško ide - rekla je jedna medicinska sestra sa odeljenja bolnice na Maldivima gde leži turista.

U martu 2021. Ministarstvo turizma Maldiva, kako su mediji pisali, zauzelo je snažan stav protiv hranjenja ajkula zbog porasta incidenata vezanih za ajkule.

Ministarstvo je istaklo neophodnost usklađivanja turizma sa životnom sredinom i poštovanje lokalnih zakona.

Naime, mnoge agencije koje vode na izlete pribegavaju hranjenju ajkula kako bi ih privukle u što većem broju i svojim klijentima omogućile najbolje iskustvo.

profimedia0340799228.jpg
Profimedia 

Međutim, mnogi stručnjaci upozoravaju da, kada se ajkule redovno hrane, one imaju tendenciju da ljude povezuju sa hranom, što potencijalno dovodi do povećane interakcije između ajkula i ljudi.

Hranjenje ajkukla, kako su navodili, može promeniti njihovo ponašanje i način ishrane, pa čak poremetiti obrasce prirodne migracije i distribuciju ovih predatora u njihovim staništima, potencijalno rezultirajući dalekosežnim posledicama po ceo ekosistem.

 Bonus video: 

TikTok/9news Decaka napala ajkula