KIKINDA- Kikindski osnovci već nekoliki godina nastoje da humanim akcijama pomognu najmlađim sugrađanima koje su rode donele u porodilište. Ove nedelje zdravstvene radnike ganuli su učenici OŠ "Jovan Popović". Članovi sekcije za ručni rad, predali su im tridesetak ručno rađenih lutkica poznatih kao "hobotnice čarobnice", namenjenih neonatologiji:

- "Hobotnice čarobnice" prvi put su počele da se primenjuju u Danskoj, kod prevremeno rođene dece u toku boravka u inkubatorima, kako kako bi se prilagodili na uslove spoljne sredine. Beba se uhvati za krak hobotnice, smiri se i stabilizuje disanje. Ovo su potvrdile i naučne studije je krak podseća na pupčanu vrpcu. Beba tako oseti sigurnost kao da je u majčinom stomaku- izjavila je dr Biljana Plemić, načelnica neonatologije. Olivera Gašić, profesorica geografije, koja vodi sekciju za ručni rad, rekla je da su planirali aktivnosti povodom Dana škole koji obeležavaju 18. novembra, a imajući u vidu da se dan ranije obeležava Svetski dan prevremeno rođene dece, rodila se ideja da sami naprave "hobotnice čarobnice".

Lekare, medicinske sestre, ali i porodilje svojevremeno su prijatno iznenadili đaci OŠ "Đura Jakšić". Dr Vesni Tomin, v.d. direktorici kikindske bolnice, uručili su deset kompleta benkica, kapice i rukavice. Potom je i grupa učenika OŠ "Vuk Karadžić" i njihovih nastavnika darivala bolnicu. Igračke, odeću, knjige i još neke stvari predali su medicinskom osoblju Dečjeg odeljenja.

Foto: S.U. Đaci OŠ "Jovan Popović" darivali bolnici "hobotnice čarobnice"

Zahvalnice za donacije

Đacima i školama koje na ovaj način pomažu bolnici, “beli mantili” odužuju se zahvalnicama:

- Znači nam sve što nam deca donesu. Ovakvim akcijama se kod dece neguje empatija. Svaka čast prosvetnim radnicima jer podstiču decu da postanu dobri ljudi. U našoj bolnici se godišnje rodi između 450 i 500 dece i svaki komad odeće, sve što Porođajnom i Dečjem odeljenju treba, nama zbilja puno znači- kaže dr Vesna Tomin za Kurir.

Kurir.rs/S.U.