Tragični događaj iz Niške Banje, u kojem je trinaestogodišnji dečak ubijen od strane vršnjaka sa 37 ubodnih rana, potresao je celu Srbiju. Zločin koji se dogodio u oktobru prošle godine, podseća na slučaj iz škole "Vladislav Ribnikar", zbog sličnosti u nedostatku empatije i osećaja krivice. Otac ubijenog dečaka izjavio je: „Nećete verovati, slika je preslikana iz Ribnikara i u ovom slučaju. Bahatost, nedostatak empatije, osećaja krivice... Ja zbog toga ne mogu da zaspim.”

Ovakvi tragični slučajevi postavljaju pitanja kako dolazi do takvih zločina, a da niko ne primeti naznake problema kod dece. U emisiji „Puls Srbije“, gosti su bili Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj" i Milica Paunić, psihijatar iz Klinike "Dr. Laza Lazarević", koje su razgovarale o uzrocima ovih problema i kako ih prepoznati na vreme.

Gordana Plemić istakla je važnost komunikacije i pažnje koju roditelji moraju posvetiti promenama u ponašanju svog deteta.

- Svakako da bi roditelji, ukoliko su dovoljno prisutni u životu deteta i komuniciraju s njim, trebalo da primete promene. Svaka promena u ponašanju bi trebalo da bude alarm da nešto nije u redu. Problem nastaje kada roditelji ne znaju kome da se obrate ili ne mogu da dobiju adekvatnu pomoć - objasnila je Plemić. Takođe, napomenula je da školski psiholozi često nisu dostupni zbog prevelikog opterećenja administrativnim poslovima, što dodatno otežava situaciju.

366443_241015.01_21_55_12.Still005.jpg
Kurir Televizija 

- Roditelji često nemaju dovoljno kapaciteta da sami reše ovakve situacije. Pomoć stručnjaka je neophodna, ali sistem trenutno nije postavljen tako da omogući prevenciju na vreme - dodala je ona.

Milica Paunić, psihijatar, osvrnula se na signale koje roditelji i prosvetni radnici moraju da prepoznaju kako bi pravovremeno reagovali.

- Deca koja pokazuju znake poremećaja ponašanja obično krše društvene norme i roditeljska pravila. Takva deca često pokazuju obrasce ponašanja koji uključuju kršenje zakona ili granica. Kada govorimo o psihopatiji kao biološkom poremećaju, tri ključna znaka su noćno mokrenje, mučenje životinja i piromanija - istakla je Paunović.

366443_241015.01_24_44_21.Still006.jpg
Kurir Televizija 

 Ona je naglasila da roditelji i prosvetni radnici moraju prepoznati ove znakove i obratiti se psiholozima, a u težim slučajevima i psihijatrima, kako bi se pravovremeno intervenisalo.

- Nažalost, problem je i u tome što se nasilje normalizuje, kako u porodici, tako i u društvu uopšte. Deca često usvajaju obrasce ponašanja koja vide kod roditelja, a agresija postaje deo njihove svakodnevice - dodala je Paunić.

Plemić je istakla da je saradnja između škole i roditelja danas daleko slabija nego ranije.

- Saradnja između roditelja i škole je ključna, ali danas je ta komunikacija sve slabija. Deca provode mnogo vremena u školi, i važno je da i prosvetni radnici primete promene u njihovom ponašanju. Učitelji, razredne starešine, i psiholozi moraju biti prvi koji će podići alarm - izjavila je Plemić, napominjući da je važno rasteretiti školske psihologe kako bi mogli da se posvete deci.

Jedno od ključnih pitanja emisije bilo je da li deca koja vrše nasilje često potiču iz nasilnih okruženja. Paunić je objasnila:

- Deca uče po modelu ponašanja, i ako vide agresiju u svom okruženju, usvajaju je kao normalan način rešavanja problema. Naravno, to ne mora uvek biti slučaj, ali često deca koja su izložena nasilju kasnije postaju nasilnici.

Kurir televizija Prepoznajte opasne znake kod deteta: Psihijatar otkriva tri ključna signala koja ukazuju na psihopatski poremećaj

Ona je dodala da mediji i društvo dodatno promovišu nasilje, što stvara atmosferu u kojoj deca ne prepoznaju šta je zaista nasilje.

- Imamo slučajeve gde deca ne smatraju šamar ili uvredu nasiljem. Potrebno je edukovati decu, ali i roditelje, o tome šta sve spada pod nasilje - naglasila je Paunić.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija "RODITELJI UBICE ISTI KAO I U SLUČAJU RIBNIKAR" Otac ubijenog deteta ogorčen: Ako je bio sposoban da 37 puta ubode i prekolje mog Andreja, onda neka i odgovara