Požar može da se desi svakome od nas, zbog čega je preventivno delovanje od suštinske važnosti. Vatrogasac Dušan Jovanović iz komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Matica" ističe da je jako važno proveriti da li na kablovima nekih oštećenja, pre nego što se odlučimo na to da li ćemo ih upotrebljavati. Takođe, naglašava i punjače treba isprobavaju u dnevnim i kontrolisanim uslovima, kako bismo lakše uočili ukoliko dođe do nekih nepravilnosti u radu koji bi doveli do katastrofe.

profimedia0340018251.jpg
Profimedia 

Jedna od najvećih grešaka koju mnogi od nas prave je ostavljanje uređaja, poput telefona, da se pune tokom noći, napominje Jovanović. 

- Baterija se napuni jako brzo, i kada ostane na punjaču tokom cele noći, može se pregrejati, što može dovesti do manje eksplozije, koja može povrediti, pa čak i usmrtiti lice koje spava. Da ne pričamo o zračenju. Ovakve stvari događaju se najčešće u gluvo doba noći, pa kasno stigne i poziv vatrogasnoj jedinici. Kad mi stignemo može već biti kasno - naglašava Jovanović.

Saveti za bezbedno korišćenje punjača

  • Svi uređaji koji ostaju uključeni treba da se isključuju iz struje kada se ne koriste. 
  • Telefoni nikako ne treba da se ostavljaju da se pune preko noći, posebno ne pored jastuka. 
  • Ako telefon nije na punjaču, punjač mora da se izvuče iz struje, jer iako telefon nije na njemu, on vuče struju, stvarajući opterećenje na žicama.

Komandir vatrogasne jedinice upozorava i da je ostavljanje punjača u struji bez telefona, takođe, veoma opasno.

- Ostavljanje punjača u struji bez telefona je isto kao ostavljanje pegle upaljene. Punjač greje i pod naponom je, čak i ako nema telefona na njemu - kaže Jovanović.

profimedia0434154314.jpg
Profimedia 

Požari na baterijama i prevoznim sredstvima

Požari na baterijama se vrlo brzo razvijaju. Električni trotineti i bicikli, na primer, mogu u nekoliko sekundi postati buktinja. Kada dođe do požara na bateriji koja je već uključena u struju, veoma je važno brzo reagovati:

  • Isključiti struju u stanu tako što će se oboriti osigurač na tabli.
  • Zatvoriti vrata kako bi se sprečilo širenje vatre.

- Baterija, kada dođe do požara, već je stradala. Dok je priključena na struju, postoji i opasnost od udara struje. Rešiti dotok struje je prioritet - kaže Jovanović.

Naglašava da je nije loša opcija imati i protivpožarne aparate u kući, ali i u svojim automobilima, jer je uočeno da su u porastu požari na prevoznim sredstvima.

Uvek imajte na umu da je bolje sprečiti nego lečiti. Uvođenjem jednostavnih preventivnih mera poput pravilnog rukovanja punjačima, možemo značajno smanjiti rizik od požara i osigurati bezbednost naših domova i porodica, savetuje Jovanović.

Kurir.rs/Blic/ Prenela: M.S.