Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) objavio je da je jak zemljotres pogodio područje Baskila u Turskoj, odnosno 27 kilometara južno od ovog grada. Za sada nije poznato da li ima povređenih. Epicentar potresa bio je na oko 43 kilometara udaljenosti od Malatije, grada koji pogođen u seriji razornih potresa prošle godine. Jačina zemljotresa je bila magnitude 6,3 stepena po Rihterovoj skali. 

U Srbiji u samo dva dana, juče i prekjuče, tlo u Vranju i okolini se zatreslo čak jedanaest puta, kažu podaci sa sajta Republičkog seizmološkog zavoda.  

Seizmolog Ana Mladenović rekla je za TV Prva da da su u poslednje vreme učestali zemljotresi i kod nas što nije neočekivano.

- Mi već godinama govorimo o tome da očekujemo da se desi zemljotres koji bi imao magnitudu pet ili nešto više od pet stepeni po Rihteru. Nije neobično da se za 24 sata tlo zatrese 11 puta. Kada se desi neki jači zemljotres, nakon njega sledi niz slabih zemljotresa, koji zapravo relaksira taj deo zemlje - objasnila je Mladenovićeva i dodala:

Screenshot 2024-10-13 210817.png
Seismo 

- Povećana je ta energija u zemljinoj kori, zbog toga je povećana i seizmička aktivnost, tako da, ako bi se i desio zemljotres u bližoj budućnosti koji bi imao veću magnitudu, to ne bi bilo neočekivano. Ali ono što je važno jeste da kod nas ne može da se desi razoran zemljostres. Ono što smo videli u Turskoj, prošle i pretprošle godine tako kod nas ni u teoriji ne može da se dogodi - naglasila je Mladenovićeva.

Prema njenim rečima, način izgradnje objekata je veoma važan.

- Ljudi uglavnom zidaju kako treba i jako je važno na koje područje, na koje zemljište stavljamo zgrade, jer nije svejedno da li je ispod nas čvrsto tlo koje se kreće na jedan način kada se desi zemljotres ili je rastresito tlo, koje povećava onda efekte zemljotresa, pa to može da izazove rušenje objekata.

sequence-01.02-11-52-00.still001.jpg
Kurir Televizija 

- Energija je sve jača, svuda oko nas se dešavaju zemljotresi i svaki put kada se desi oslobodi određenu količinu energije kada dođe do seizmogenog područja pridodaje se i onda dođe do maksimiuma kada stena ne može da istrpi da prima energiju. Vrši se kretanje na taj način stena se vraća u najmanje energije što u prirodi teži tome - objasnila je seizmološkinja zbog čega dolazi do zemljotresa i ponovila da ne treba da strahujemo jer nikakvi razorni zemljotresi ne mogu da se dogode kod nas.

Kurir.rs/ TV Prva/ A. K.

Kurir televizija Da li Srbiju očekuje serija zemljotresa?