U poslednje vreme, društvene mreže preplavile su fotografije stanova iz perioda bivše Jugoslavije, podsećajući mnoge na detinjstvo i mladost.

Svojim prepoznatljivim uređenjem, ovi stanovi bili su oličenje specifičnog doba – od univerzalnih garnitura i tepiha sa apstraktnim šarama, do neizostavnih regala i zidnih tapeta.

Na Instragram stranici "Zanimljivosti o Beogradu" podeljenje su upravo fotografije jednog takvog stana, tipičnog i za ondašnju Jugoslaviju. Gotovo svi su bili uređeni slično, zbog ujednačene dostupnosti nameštaja u tadašnjim prodavnicama, ali i standarda koji su vladali među tadašnjom srednjom klasom.

U tim prostorima dominirale su boje poput smeđe, narandžaste i maslinasto zelene, uz detalje poput kristalnih činija i goblena koji su krasili zidove. Nameštaj je bio masivan, praktičan, ali i postojan – često je pratio porodicu kroz generacije.

Mali televizor, veliki trosed i fotelje – bili su neizostavni. Takođe, velika komoda za knjige u sklopu ormara bio je obavezan deo nameštaja. A pisaća mašina pored kreveta je svima zapala za oko.

Na društvenim mrežama, grupe posvećene „jugonostalgiji“ okupljaju hiljade članova, a komentari su puni toplih sećanja i priča o odrastanju u ovim jednostavnim, ali posebnim prostorima.

"Potičem iz radničke porodice, 1972. sam rođena, imali smo ovakvu dnevnu sobu, kuhinju ,,Marles“ narandžaste boje, trpezariju koju i sada imam", "Skoro pa svaki dnevni boravak je izgledao ovako, (gde sam ja imala priliku da ulazim), ovo je bio prosečno uređen stan. Ja lično žalim za tim vremenima, kome pravo, kome krivo",

"Ovaj regal još uvek mi je u upotrebi, iako premešten na selo. Današnji nameštaj ne može se uporediti sa kvalitetom tadašnjeg. A i tehnika je bila kvalitetnija", "I kod mojih roditelja je slično bilo, samo je boja bila drugačija. Bila su to divna vremena. Moj tata je bio običan radnik, mama domaćica, opet su živeli dobro. Bili bez dugova. Nikad se nisu svađali zbog para. Bili su zadovoljni", samo su neki od komentara.

Kurir.rs/Žena blic