Na današnji dan 1962. godine preminula je Jelena Karađorđević, ćerka Kralja Petra I Karađorđevića i Knjeginje Zorke Karađorđević, objavio je na društvenim mrežama prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

37.jpg
Privatna Arhiva 

On je ovim povodom ispričao i jednu anegdotu iz istorije koja je malo kome poznata.

- Na današnji dan 1962. godine preminula je Jelena Karađorđević, ćerka Kralja Petra I Karađorđevića i Knjeginje Zorke Karađorđević. Bila je udata za Velikog Kneza Ivana Kostantinoviča Romanova i rodila je poslednjeg Romanova u carskoj Rusiji. Nakon udaje, bila je poznata kao Nj.K.V. Kneginja Jelena Petrovna. Za njenu udaju je vezana anegdota, da je za potrebe svadbe moj pradeda, Petar Prvi tadašnjeg ministra finansija, velikog Lazu Pačua, zamolio za pozajmicu iz državne kase. Ovaj predlog ministar je odbio: “Ne može! Umre kralj, ne daj Bože, a smrtan je kao svi mi. Ko će onda da vrati dug državnoj kasi!? Zna se, Laza! Ili, političari nateraju kralja da abdicira. Ko će da plati dug?! Opet Laza!” - ispričao je prestolonaslednik i dodao da je Paču savetovao kralja da podigne kredit u banci, "jer Vlada jedne države nije tu da ispunjava želje vladara".

- Priča kaže da se Kralj Petar nije naljutio već da je zaista pozajmicu uzeo od banke. Kada su boljševici preuzeli vlast nakon Oktobarske revolucije. Jelenin suprug, veliki knez Ivan, prognan je od boljševika prvo u Kirov, zatim u Jekaterinburg i najzad u Alapajevsk. Jelena je pratila svog supruga, koji je poput drugih članova carske porodice, zverski ubijen od strane komunista. Pre svoje smrti Ivan je zamolio Jelenu da se vrati njihovoj deci koja su bila kod Jelenine zaove. Na putu boljševici su je zarobili, a u oktobru 1918. švedske diplomate su dobili dozvolu da prime u Švedsku Jeleninu zaovu sa njenom i Jeleninom decom. Jelena je dalje ostala zarobljena, sve dok je nisu pronašle norveške diplomate. Prebačena je u Kremlj da bi 1919. dobila dozvolu da otputuje za Švedsku. Jelena se sa decom preselila u Nicu u Francuskoj gde je ostala do kraja života. Nije se više udavala - napisao je on i dodao da je Jelena Karađorđević na fotografiji sa ocem, Kraljem Petrom I, stricem, Knezom Arsenom i mužem, Velikim knezom Ivanom.