Ministarstvo sporta će postupati u vezi s tim što Dušan i Stojan Rajić, koji imaju klijente kao fitnes treneri, nemaju zakonski neophodne licence za rad. Braća Rajić, koji se predstavljaju kao "Dijabetes revolucija", imaju brojne biznise, pa drže i personalne treninge kao fitnes treneri, o čemu se hvale na društvenim mrežama. Međutim, za to - dokazali smo - nemaju licencu.

0603 instagram.jpg
Instagram Dušan i Stojan Rajić

- Smatramo da je i u interesu javnosti i sporta da se eventualni prekršaji u oblasti sporta procesuiraju u propisanim postupcima i na način uređen važećim propisima, kao i da je za druga protivzakonita postupanja jasno uređena nadležnost drugih organa državne uprave - naveli su iz Ministarstva sporta za Kurir, nakon što smo poslali pitanja u vezi s braćom Rajić.

Kurir je već objavio da su Rajići, koji se hvale da imaju 20 godina klijente, završili tromesečni kurs za bodi-bilding i fitnes operativnog trenera, ali da nemaju dozvolu za rad, neophodnu u skladu sa Zakonom o sportu. To nam je potvrđeno u Savezu Srbije za bodi-bilding, fitnes, bodi-fitnes i aerobik, nadležnom za davanje dozvola za rad bodi-bilding i fitnes trenerima, gde nam je rečeno da su je dvojica braće imala svega tri godine (od 20. 9. 2020. do 19. 9. 2023), kao i da nisu ni u proceduri za njenu obnovu.

Jasno ko dan

- Uvidom u bazu podataka utvrđujemo da je Dušanu Rajiću izdata dozvola za rad - licenca u bodi-bildingu i fitnesu, broj 898 na period od tri godine, i to od 20. 9. 2020. do 19. 9. 2023. na osnovu uverenja o završenom stručnom osposobljavanju u oblasti sporta i stečenog sportskog zvanja bodi-bilding i fitnes operativni trener - naveli su za Kurir u Savezu Srbije za bodi-bilding, fitnes, bodi-fitnes i aerobik i dodali da "Dušan Rajić trenutno nije u proceduri obnove dozvole za rad - licence u bodi-bildingu i fitnesu".

Istovetan odgovor dobili smo i za Stojana Rajića, s tim što je broj njegove licence bio 897.

Kurir je pitao Odsek za inspekcijske poslove u sportu Ministarstva sporta, budući da znamo da Rajići nemaju licencu, što smo i objavili, kada će nadležni inspekcijski organi Ministarstva sporta i Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije obaviti nadzor nad radom Dušana i Stojana Rajića.

- Vaše obraćanje republičkom sportskom inspektoru i Odseku za inspekcijske poslove u sportu je primljeno i evidentirano kao inicijativa po kojoj će se dalje postupati u postupku i rokovima koje određuju propisi kojima su uređeni sadržina, vrste, oblici i postupak inspekcijskog nadzora, ovlašćenja i obaveze učesnika u inspekcijskom nadzoru i druga pitanja od značaja za inspekcijski nadzor i propisa kojim je uređen nadzor nad radom organizacija u oblasti sporta - navode iz Ministarstva sporta, gde dodaju i da "odredbe člana 189. stav 4. Zakona o sportu, kojima je uređeno da na teritoriji grada Beograda, inspekcijski nadzor, osim za nacionalne sportske saveze, organizacije koje se bave stručnim osposobljavanjem u oblasti sporta i sportske organizacije koje se takmiče u profesionalnim sportskim ligama, vrši nadležni organ grada Beograda, preko gradskog sportskog inspektora, kao povereni posao".

Bez diplome

- Dušan Rajić nije završio Visoku sportsku i zdravstvenu školu. Upisan je školske 2008/2009. na studijski program Sportski trener, smer Rekreacija, i odslušao je treću godinu studija. Studije traju tri godine. Stojan Rajić je takođe školske 2008/2009. upisan na studijski program Sportski trener, smer Rekreacija, i odslušao je treću godinu studija - naveli su iz Visoke sportske i zdravstvene škole za Kurir.

- Do potpunog i tačnog utvrđivanja činjeničnog stanja i daljeg postupanja u skladu s važećim propisima ovaj organ ne može da prejudicira ishod postupka, niti je ovlašćeno da postupa po prijavama koje se odnose na delikte iz nadležnosti drugih organa državne uprave - navode iz Ministarstva sporta.

  Bonus video:

Kurir televizija Kakve kazne prete braći Rajić koja lažima obmanjuju javnost?