Svaki šesti par u svetu suočava se sa problemima u vezi sa neplodnošću, a, prema nekim podacima, u Srbiji je verovatno oko 400.000 parova uključeno u borbu sa sterilitetom. Dobar deo tih ljudi će, kažu lekari, morati da zatraži vantelesnu oplodnju.

Neki od njih, pored svih problema i izazova koje imaju, pitaju se i kakav je stav pravoslavne crkve prema veštačkoj oplodnji.

teolog.jpg
Tik Tok Printscreen, verska.nastava 

Teolog Aleksandar Đurđević na Tik Toku gde ima nalog "verska.nastava" pokušao je da odgovori na ovo pitanje.

vantelesna-oplodnja-shutterstock-626843126.jpg
Shutterstock 

- Srpska pravoslavna crkva se nije izjasnila i nema jasan stav o ovoj temi. Međutim, neki sveštenici su izneli svoje lične stavove. Otac Predrag Popović kaže da se borimo za svoju decu, jer se tako borimo za život. Još nam kaže: "Gledajte na koji god način možete da dođete do svog potomstva. Neka je blagosloveno" - kaže Đurđević i dodaje da je u postanju, prilikom stvaranja sveta, bog ljudima dao prvu zapovest koja glasi: "Rađajte se i množite se i napunite zemlju".

- Profesor Dragan Milin ovo :"Rađajte se" prevodi kao: "Oplodite se". Dete je veliki božji blagoslov, a nauka je tu da pomogne. Neki navode da je veštačka oplodnja prihvatljiva kada se koriste spermatozoidi i jajne ćelije supružnika pod uslovom da se embrioni ne zamrzavaju, da ne dolazi do uništavanja embriona, da nema surogat majčinstva i da nema korišćenja donorskog materijala od treće osobe.Dok se mnogi parovi suočavaju sa teškim odlukama u vezi sa roditeljstvom, važno je istražiti različite opcije i odluku doneti u vezi sa moralnim i socijalnim aspektima. Rađajte se, i množite se, i napunite zemlju. Volite se! - zaključuje ovaj teolog.