Jedna učiteljica je izazvala burnu polemiku na mrežama objavivši snimak u kojem savetuje roditelje da ne oblače decu u brendiranu i skupu odeću kada ih šalju u školu.

Ona je u snimku na Tik Toku objasnila zbog čega to kaže, izazvavši žustru polemiku.

uciteljica.jpg
Tik Tok Printscreen 

- Nemojte slati decu u školu obučenu u brendiranu i skupocenu garderobu. Prvo sam mislila da se ovako nešto podrazumeva, a onda sam, radeći kao učitelj s decom, shvatila da to nije tako - započela je ona priču i dodala da je super što pojedini roditelji imaju novca da kupe skupocene stvari, ali da ne bi trebalo onda da grde decu kada tu odeću pocepaju ili uprljaju.

- Deca padaju, sapliću se, neko ih gurne, uflekaju se od blata... Vrlo često se dešava da iscepaju neki komad odeće i onda plaču, suze rone, zato što je mama rekla da se pazi. Kažu da će mama (ili tata) da viče, da ih grdi, bije... Nema potrebe za tim! - kaže ona i dodaje da je deci bitno da nose nešto udobno. 

Nije im važno šta je to, osim ukoliko im vi ne nametnete da je to važno, kaže ona.

skola-polazak-u-skolu-shutterstock-1178383252.jpg
Shutterstock 

- Drugo je voditi računa o stvarima, naučiti ih da n ezaboravljaju kišobrane, opremu i slično. To je potpuno u redu. Treba ih naučiti da vode računa o svojim stvarima, da ih cene. Ali, da nose nešto preskupo, nema potrebe. Prvo, biće u odeljenju dece čiji roditelji to nikad ne mogu da priušte i onda se stvara neki loš osećaj, onda se deca čikaju, rugaju mu se... Dete može da dobije neki kompleks - kaže ona i dodaje da bi najbolje bilo kad bi svi nosili nešto slično.

- Svuda ima dečjih butika, danas stvar može da se kupi vrlo povoljno i pristupačno, a te skupocene stvari čuvajte za neke lepe prilike, rođendane i slično - kaže ona savetujuću roditeljima da imaju na umu da "škola nije pista i da deca nisu modeli koji treba da nose brandirano i skupoceno".

- Deca treba da budu deca, odeća treba da im bude pristojna, da se poštuje dres kod jedne institucije kao što je škola, ali i udobna, da mogu da trče, penju se i igraju - zaključuje ona.

crni--petak-kupovina-prodavnice-trzni-centar-foto-zorana-jevtic--5.jpg
Zorana Jevtić 

Iako je najveći broj roditelja podržao njen stav bilo je i onih koji se nisu slagali.

- Treba dete da nosi poliester i viskozu jer ostali nemaju para, kako da ne! - bio je komentar jednog roditelja dok se drugi požalio da njegovo dete vršnjaci ismevaju navodno upravo zbog skupih stvari.

- Šta ako imamo dete od 7godina koje nosi brendirane stvari, a usput nije svesno toga jer nije naučeno da bude snob, niti da pazi na iste te stvari, dok ga druga deca ismejavaju zbog toga? Sta raditi u toj situaciji? - upitala je ova majka.

U raspravu su se uključila i deca, pa je tako jedan dečak prokomentarisao:

"Ja i gaće nosim brendirane. Nije fleks samo volim taj brend. A nisam ni bogat. l šta?! Bez hejta. Nikad nisam zezao nikog, uvek pomognem kad mogu - napisao je ovaj dečak.