Na društvenoj mreži Instagram osvanuo je oglas za lažni intervju premijera Miloša Vučevića za Kurir, kojim se javnost dovodi u zabludu, ali i zloupotrebljava ime predsednika Vlade Srbije, kao i naš brend.

Kurir će zbog ove teške zloupotrebe preduzeti sve pravne radnje koje su na rapolaganju, a ovim povodom oglasio se i premijer Vučević koji je istakao da je onaj koji stoji iza objave zloupotrebio savrmene alate i dobru želju Vlade i predsednika Srbije Aleksandra Vučića za dalji ekonomski razvoj zemlje.

Gosti "Redakcije" na Kurir televiziji koji su diskutovali o ovim sajber napadima bili su prof. dr Miroslav Bjegović, savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost i prof. dr Boris Bratina sa Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Bijegović je bez dileme potvrdio da ovo može da se karakteriše kao sajber napad na državu:

Kurir televizija Stručnjaci o zloupotrebi veštačke inteligencije : Udarili su nam na ekonomiju!

- Apsolutno je tako i u domenu visoko-tehnološkog kriminala, nažalost, upravo vidimo kako se veštačka inteligencija može zloupotrebiti. Ovo nije prvi napad na predsednika Vlade u ovom smislu, da je on dao neku vrstu izjave, koje nisu tačne. Naravno, odmah je pokrenuta istraga da se utvrdi ko stoji iza ovog zlodela. Ovde se fokusiralo na finansijski deo, kako će građani dobiti iznos u smislu velike zainteresovatnosti javnosti, kako bi se ova vest što više proširila, dok se sa druge strane zloupotrebljava lik predsednika Vlade. Mislim da ovakvi pokušaji, ali i vaš list Kurir, nije slučajno spomenut, kao najuticajnije novine na ovom prostoru, ciljevi su strogo birani. To je opet poruka da nam pokaže na šta su sve pojedinci spremni ne bi li na bilo koji način naše građane ili čak i našu ekonomiju uzdrmali na određen način. Doduše, provukao bih da ovi pokušaji nisu slučajni i kada se otkriju, siguran sam da će se uvideti da tu ima uticaja stranog obaveštajnog delovanja. 

Bratina je komentarisao ovakve napade na društvenim mrežama:

- Ova vest govori koliko je važan taj sistem koji nazivamo veštačkom inteligencijom. Ako čovek nije pažljiv kod najblažih slučajeva, onda lako biva prevaren. Tehnologija napreduje, uskoro će biti prisutni lažni intervjui, vesti i ostalo. To je proverljivo samo za visoko-tehnološke stručnjake koji se time bave. Tu leži opasnost. Što se ovoga tiče, ja mislim da za vaš brend postoji dobra vest jer je upravo vaš brend izabran za napad šefa Vlade, što samom Kuriru diže rejting. Ovde i dalje važi pravilo da je svaka reklama dobra reklama. Mislim da to ima nekakve veze, vi ste došli u situaciju da ste snažnija televizija.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

Kurir televizija "POKUŠAVAJU DA PARALIŠU CEO REGION!" Stručnjaci o postavljenim bombama širom Balkana: NATO učestvuje u borbi protiv sajber napada!