Preseljenjem pacijenata u intenzivnu negu od juče radi novi Hirurško - ginekološki blok (HGB) Zdravstvenog centra (ZC) Loznica, potvrđeno je danas iz ove ustanove. Za naredne dane planirano je useljenje i ostatka HGB, a počeće i korišćenje novih operacionih sala.

Stavljanje ovog dela lozičkog ZC u funkciju najavljeno je početkom septembra kada su ga posetili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

LOZNICA - Nedavna poseta novom HGB Foto ZC Loznica.jpg
T.Ilić ZC Loznica 

Novi HGB na tri sprata ima 6.400 kvadratnih metara, sedam operacionih sala i dve intenzivne nege kao i najsavremeniju sterilizaciju.

Opremljen je najsavremenijom opremom, salama za hirurgiju, urologiju, ortopediju, ginekologiju, oftalmologiju, ORL, a ima i angio salu.

Rekonstrukcija ZC Loznica jedno je od najvećih ulaganja države u Loznici vredno 9,3 miliona eura, navode iz bolnice.

- Ovo je jedan moderan HGB koji će moći u potpunosti da odgovori svim potrebama ne samo Lozničana već čitavog ovog kraja, odnosno i građanima Azbukovice, Rađevine, Jadra, Podrinja kao i istočnog dela susedne Republike Srpske - saopštavaju iz ZC Loznica.

T.Ilić ZC Loznica HGB Loznica

Zgrada HGB građena je od 1987. do 1990. da bi početkom 1991. godine radovi bili prekinuti. Do tada su bili okončani svi osnovni građevinski poslovi i objekat pokriven. Nedirnut je bio do 1998. godine kada je konzerviran kako bi bio zaštićen od propadanja, a kasnije je oko 200 kvadrata korišćeno kao magacinski prostor.

Nedovršen je stajao sve do pre pet godina kada je počela rekonstrukcija, adaptacija i dogradnja drugog sprata HGB koja je uspešno okončana i objekt napokon stavljen u funkciju.

Kurir.rs/T.Ilić