Olivera Jovanović ima hroničnu bubrežnu insuficijenciju od 2018. godine. Na hroničnom programu hemodijalize od jula 2023. i na listi čekanja za kadaveričnu transplantaciju bubrega nalazi se od oktobra 2023. godine. Ona je takođe aktivista ispred Udruženja pacijenata "Zajedno za novi život" koje teži ka poboljšanju situacije pacijenata koji čekaju svoj red na transplantaciju:

- Celokupana situacija čekanja organa je veoma teška, a ono što tome dodaje ali i olakšava jeste proces hemodijalize. Ljudi sa problemom poput mog ceo svoj život podređuju dijalizi kako bi mogli da nastave svoj život dok se transplantacija ne dogodi - istakla je i potom dodala:

- Nije jednostavno ali pacijenti poput mene imaju sreću u nesreći zahvaljujući aparatu za dijalizu, te je mnogo lakše da se taj period čekanja koji može trajati godinama prebrodi što lakše i pozitivnije. Tu su takođe i pacijenti koji nemaju pomoć u vidu dijalize, a za koje čekanje na organ predstvalja veliku igru sa vremenom - zaključila je Olivera i apelovala na podizanje svesti o transplantaciji organa u našoj državi. 

Kurir televizija Čekanje na transplantaciju organa uz hroničnu bubrežnu insuficijenciju

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

Kurir televizija Koliko se u Srbiji čeka na transplantaciju organa?