Nakon uspostavljanja platforme "Takmičari generacije" nastavlja se proces digitalizacije i podrške učenicima i studentima, kao i opremanje škola digitalnim uređajima, istakla je danas ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović otvarajući 53. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava.

- Naša država, kao i do sada, nastaviće da čini sve što je u njenoj moći da obrazovanje bude dostupno svima, da svaki pojedinac dobije mogućnost da tokom celog života kvalitetno uči, odnosno da se svestrano lično i profesionalno razvija - rekla je ministarka na svečanom otvaranju Sajma obrazovanja koji se održava paralelno sa Međunarodnim sajmom knjiga.

Đukić Dejanović je kazala da je svim učenicima u Srbiji omogućeno da svoje znanje, predstave i na takmičenjima koja se svake školske godine organizuju za sve učenike, od školskog do međunarodnog nivoa.

Slavica Đukić Dejanović otvorila Sajam obrazovanja.jpg
Ministarstvo Prosvete 

- Ponosni smo na uspehe naših učenika koji na različitim takmičenjima, ali i međunarodnim olimpijadama znanja u oštroj i jakoj konkurenciji osvajaju brojne medalje. Samo prošle godine osvojili su više od stotinu medalja - naglasila je ministarka.

Dodala je da se nastavlja opremanje škola digitalnim uređajima.

- Tokom ove godine je u cilju opremanja pametnih učionica školama distribuirano 265 pametnih tabli, a osnovne i srednje škole dobile su 2.125 novih radnih stanica za opremanje računarskih kabineta.

pobedi znanjem 4.jpg
Ministarstvo Prosvete 

Ministrka je istakla da je cilj da se tokom školovanja učenici šire upoznaju sa informacionim tehnologijama, ali i sa tradicijom, kulturom i nasleđem svoje zemlje.

Pobedi znanjem 2.jpg
Ministarstvo Prosvete 

- Zbog toga verujem da će Nacionalna čitanka imati posebno mesto u obrazovno - vaspitnom sistemu Srbije, te da će u svakom učeniku podstaći osećanje ponosa i ljubavi prema svojoj zemlji kroz upoznavanje sa osnovnim vrednostima, istorijom, kulturom i identitetom - kazala je ministarka.

Podsetila je da je većina škola dobila čitanke za prvi i drugi razred osnovne škole.

Pobedi znanjem .jpg
Ministarstvo Prosvete 

- Tokom ove školske godine, kao što je predviđeno Zakonom, i ostali učenici će dobiti nacionalne čitanke. Biće ukupno četiri nacionalne čitanke. Osim za učenike prvog i drugog razreda, posebne čitanke će dobiti učenici trećeg i četvrtog razreda, zatim učenici od petog do osmog razreda, kao i učenici srednjih škola - objasnila je Đukić Dejanović i dodala da će tokom sajamskih dana na štandu Ministarstva prosvete na neposredan način biti predstavljene vaspitno-obrazovne ustanove i pojedinci iz tih ustanova i iz cele Srbije, koji pobede odnose upravo znanjem.

Na Sajmu obrazovanja u nastavnih sredstava danas svoje aktivnosti, programe i iskustva iz prakse predstavljaju predškolske ustanove. Na štandu Ministarstva prosvete pod sloganom "Pobedi znanjem“ predstavljeni su predškolci i njihovi vaspitači iz predškolskih ustanova „Đulići“ iz Zaječara, „Včielka“ iz Bačkog Petrovca.

pobedi znajem 3.jpg
Ministarstvo Prosvete 

Ministarka je sa decom razgovarala o igri, toleranciji, drugarstvu i različitostima.

Na štandu Ministarstva interaktivne radionice održaće predškolske ustanove „Naša radost“ iz Smedereva, „Jelica Obradović“ iz Mladenovca, „11. april“ sa Novog Beograda i "Čukarica“ iz Beograda. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava traje do 27. oktobra 2024. godine.